Голова ДСА розповів, як ремонтуються приміщення судів та які суди потребують реконструкції

11:26, 21 июля 2020
Зеновій Холоднюк визнав, що не всі суди забезпечені приміщеннями, передбаченими державними будівельними нормами
Голова ДСА розповів, як ремонтуються приміщення судів та які суди потребують реконструкції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк в інтерв’ю «Українським новинам» розповів про  нові та відремонтовані приміщення судів.

За його словами, протягом останніх років за рахунок капітальних видатків  проведена  реконструкція та капітальні ремонти в 710 приміщеннях судів. у січні цього року  ввели в експлуатацію нове приміщення суду, вперше побудоване   "з нуля" – це Сторожинецький районний суд Чернівецької області.

Також  продовжується будівництво «з нуля» в Хусті Закарпатської області, Коломиї Івано-Франківської області і Кам'янці-Подільському Хмельницької області.

Є надії на реалізацію нового проекту будівництва приміщення Бориспільського міськрайонного суду Київської області. 

Загалом, у 2019 загальна площа оновлених будівель становила близько 40 тис. кв. м. На 2020 рік  визначено пріоритетні об’єкти, що перебувають у стадії будівництва та реконструкції, реставрації:

- Восьмий апеляційний адміністративний суд, розташований у Львові,

- Вінницький апеляційний суд,

- Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області,

- Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області,

- Смілянський міськрайонний суд Черкаської області,

- Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області,

- Долинський районний суд Кіровоградської області,

- Хустський районний суд Закарпатської області,

- Пустомитівський районний суд Львівської області,

- Київський та Малинівський районні суди міста Одеси,

- Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області,

- Центральний районний суд міста Миколаєва,

- Одеський окружний адміністративний суд,

- Закарпатський окружний адміністративний суд,

- будівлі для місцевих загальних судів Вінницької області та міста Кропивницького.

При цьому враховані потреби маломобільних груп населення, для відвідувачів створили комфортні зони очікування та перебування в залах судових засідань. Для суддів передбачили окремі кабінети, нарадчі кімнати, а для працівників апаратів судів створили усі необхідні умови для роботи.

Також передбачили окремі приміщення для адвокатів, прокурорів.  

Але  не  всі  діючі суди мають достатню площу приміщень.

Протягом останніх 5 років  проведено реконструкцію та капітальні ремонти   у понад 700 приміщеннях судів, введено в експлуатацію майже 100 приміщень судів після повної реконструкції. Це площа більше 60 тис. кв. м.  

Загальна площа цих приміщень – близько 1,1 млн кв. м., а існуюча потреба - майже 1,8 млн кв. м. Тобто десь на 39%  суди  не забезпечені приміщеннями і площами, передбаченими державними будівельними нормами. 

На сьогодні Господарський суд Івано-Франківської області, Тернопільський окружний адміністративний суд та Рівненський районний суд Рівненської області вже розмістилися в колишніх будівлях НБУ.

Зараз на погодженні ще 3 розпорядження Кабміну щодо передачі таких приміщень у Харкові, Одесі, Сумах. На черзі приміщення у Львові і Хмельницькому.

ДСА також частину бюджетних коштів передбачає для функціонування Служби судової охорони.   ССО охороняють не тільки приміщення суду, а й відповідають за безпеку та правопорядок в судах, за особисту безпеку суддів та учасників судового процесу, якщо виникає така необхідність.

Наразі створюються міжрегіональні підрозділи швидкого реагування, які призначені для оперативного реагування на порушення громадського порядку під час розгляду справ судом та участі у вжитті заходів для припинення проявів неповаги до суду.

Зеновій Холоднюк розповів, що до початку формування Служби судової охорони, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2017 року № 902 охорона приміщень судів здійснювалася підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України, в яких теж проблема – бракує кадрів. Тому вони не могли ефективно працювати в судах. Де-юре вони зобов’язані були це робити, а де-факто була дуже невелика кількість приміщень, які дійсно охоронялись.

На сьогодні під охороною ССО перебуває 308 судів, це 320 приміщень. Щоденно на службу заступають 950 співробітників ССО. Необхідна кількість працівників – більше 8 тис. Наразі укомплектовано 50%, це разом з керівним складом.  

Співробітниками Служби за І півріччя цього року під час проведення огляду й поверхневої перевірки попереджено пронесення до установ системи правосуддя майже 16 тисяч заборонених предметів, зокрема 58 одиниць вогнепальної зброї, понад 1,6 тис. одиниць травматичної зброї, 3,4 тис. ножів, 1,7 тис. газових балончиків та інших колючо-ріжучих предметів.

Раніше ВП ВС розглянула справу про підтвердження повноважень адвокатом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду