Депутати заговорили про підсилення відповідальності водіїв у стані алкогольного сп’яніння

10:12, 14 июля 2020
Згідно із законопроектом покарання за алкоголь за кермом жорсткішають, поступок не буде.
Депутати заговорили про підсилення відповідальності водіїв у стані алкогольного сп’яніння
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект № 2695 знов таки став актуальним. У Раді заговорили про посилення кримінальної відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Внесений ще у 2019 році, він був відкладений в сторону, оскільки законодавець виключив подібні правопорушення із переліку кримінальних та залишив їх в КУпАП, а деякі його положення були вже імплементовані в інші нормативні акти.

Але тепер до цієї проблеми вирішили повернутися і законопроект, здається, реанімували.

Депутати переконують, що міжнародний досвід забезпечення безпеки на дорогах свідчить, що одним із найпростіших і водночас найдієвіших способів примусити водіїв дотримуватися вимог Правил дорожнього руху є запровадження системи ефективного покарання.

Законопроект не дуже сподобався ГНЕУ, проте його погодили Комітет з питань бюджету та Комітет з питань антикорупційної політики.

Проектом пропонується :

  • посилити відповідальність за порушення Правил дорожнього руху, керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними судами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння,
  • виключити норми, що передбачають накладення штрафних балів,
  • законодавчо закріпити можливість використання поліцейськими технічних засобів відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення, шляхом унесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, внесення змін до ряду статей Кримінального кодексу України, а також Законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію» щодо обов’язків водія і пасажира, деяких повноважень поліцейських,
  • передбачити можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

1) Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення (крім посадової особи та особи, яка вчинила правопорушення, передбачені частинами другою і четвертою статті 126 та статтею 130), звільняється від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу, якщо з урахуванням характеру вчиненого правопорушення і особи правопорушника до нього доцільно застосувати захід громадського впливу.

2) Положення про малозначність не будуть застосовуватися до до правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 121, частиною четвертою статті 122, статтями 1222, 1224, частиною третьою статті 123, частинами другою – четвертою статті 126 та статтею 130.

3) Адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених статтею 130 цього Кодексу, може бути накладено протягом року з дня його вчинення.

4) Перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на п’ятдесят кілометрів на годину тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

5) І взагалі штрафи підвищуються.

6) Електронне посвідчення водія та електронний реєстраційний документ на транспортний засіб, чинний внутрішній електронний договір обов’язкового страхування запроваджуються в КУпАП одночасно зі штрафами за їх непередання для перевірки.

7) Запроваджується відповідальність за алкогольний стан на водному транспорті.

8) Огляд водія (судноводія) на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів. Під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться в присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов’язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

Про двох свідків (як в діючий редакції) вже не йдеться.

9) Виконання постанови про позбавлення права керування транспортним засобом здійснюється шляхом вилучення посвідчення водія на строк позбавлення права керування транспортними засобами та внесення до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України відомостей про позбавлення права керування транспортним засобом на строк, визначений у постанові, та про вилучення посвідчення водія.

Особа вважається позбавленою права керування транспортним засобом після набрання законної сили рішенням суду про позбавлення цього права.

І взагалі, законопроект розширює випадки вилучення посвідчення водія та запроваджує можливість адміністративного арешту за порушення ПДР.

10) Правила звільнення від кримінальної відповідальності (статті 45-48 КК) та звільнення від покарання та його відбування (стаття 74 КК), звільнення від відбування покарання з випробуванням (стаття 75 КК), умовно-дострокового звільнення від відбування покарання (стаття 81 КК) не розповсюджуються на випадки порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

11) Підсилюється кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (стаття 286 КК).

12) Визначаються права та обов’язки водія та поліцейського у випадку зупинки останнім транспортного засобу.

 Раніше «Слуги народу» визнали, що створили людям незручності, і хочуть збільшити максимальні суми переказів до 25 тисяч гривень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду