Держслужба у Польщі — схожі процедури, відмінні умови

15:19, 25 января 2021
Звичайний «головспец» у Польщі має ставку від близько 20 тисяч та надбавки до 400% зарплати.
Держслужба у Польщі  — схожі процедури, відмінні умови
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Така звична для всіх і, можливо, не в усіх випадках правильна фраза «Добре там, де нас нема» наштовхує на роздуми про те, а де ж таки краще жити чи працювати. Сьогодні пропонуємо вам поглянути на те, як виглядає зсередини державна служба у сусідній Польщі – хто може стати держслужбовцем, як приймають на роботу, скільки заробляють та інше.

Хто може стати держслужбовцем

Особи, які працюють на державній службі, так само як і в Україні, поділяються на три категорії. Втім, розрізняються ці категорії назвою, а не лише літерою:

  • Працівники;
  • Службовці;
  • Члени корпусу (обіймають вищі посади).

Так само подібними є і перелік державних органів, працівники яких входять до стану держслужбовців. Хоча польський перелік є дещо довшим. Цікавинкою є те, що крім звичних посадовців, державними службовцями у Польщі також вважають ветеринарів, але не всіх – лише окружних та тих, що працюють на прикордонних територіях.

Особи, які хочуть отримати посаду у державній службі, мають відповідати таким вимогам:

  • Мають польське громадянство (Голова держслужби Польщі може встановлювати винятки);
  • Користуються повними громадянськими правами;
  • Не були визнаним винним за умисний злочин чи умисний фіскальний злочин;
  • Мають необхідну кваліфікацію;
  • Мають незаплямовану репутацію.

Крім того варто відзначити, що польське законодавство має норму, яка передбачає, що на посадах державної служби у кожному органі/установі має працювати не менше 6% осіб з інвалідністю.

Прийом на держслужбу

У разі оголошення набору на ту чи іншу посаду державної служби керівник органу розміщує інформацію у загальнодоступних місцях в органі, у Бюлетені публічної інформації органу та Бюлетені публічної інформації Канцелярії Ради Міністрів. У оголошенні має бути така інформація:

  1. Назва та адреса органу.
  2. Опис посади.
  3. Вимоги до кандидатів із вказівкою, які з них є обов’язковими, а які – додатковими.
  4. Перелік посадових обов’язків.
  5. Умови праці.
  6. Інформація, чи станом на кінець попереднього місяця в органі працювали не менше 6% осіб з інвалідністю.
  7. Необхідні документи.
  8. Крайній термін та місце подачі документів.

Термін подачі документів не може бути меншим за 10 днів, а для «Посад категорії “А”» – 5 днів.

За певних умов деякі категорії осіб можуть отримати перевагу при прийомі на держслужбу і бути переможцями конкурсу навіть попри меншу відповідність вимогам для посади та результатів тестування. Наприклад, закон передбачає, що під час набору на посади, що пов’язані із обороною країни, перевага надаватиметься колишнім військовослужбовцям. Так само у разі, якщо відсоток працівників/службовців з інвалідністю не досягає визначеного законом рівня, перевагу у конкурсі отримає особа з інвалідністю, яка відповідає обов’язковим вимогам до кандидата.

Після того, як особу відібрали на посаду, з нею укладається контракт – строковий чи безстроковий. Із особою, яка вперше вступає на держслужбу, укладається контракт на 12 місяців. Безстроковий контракт укладається із кандидатами, які отримали позитивну оцінку роботи на строковому контракті або раніше вже працювали на безстроковому контракті на держслужбі.

Для того, щоб стати «службовцем», працівник має пройти кваліфікаційне випробування. Працівник також має сплатити частину вартості проходження цього випробування – доля працівника не може становити більше 50%. Після успішного проходження випробування новоспечений «службовець» складає присягу, яка за бажанням може закінчити словами «Хай допоможе мені Бог».

Скільки платять

І на останок, чи не найголовніше питання – скільки платять за державну службу. Одразу варто сказати, що усі держслужбовці Польщі – навіть у регіонах – отримують оклад більший за мінімальну зарплатню, а не дотягують до неї преміями і доплатами. Так, мінімальна зарплата у Польщі з 1 січня 2021 року становить 2800 злотих (21 тис. грн). А мінімальна зарплата державних службовців обраховується за такою формулою:

Kwota bazowa (щось подібне до прожиткового мінімуму) * 1,5 (мінімальний коефіцієнт).

У Польщі досі немає ухваленого держбюджету на 2021 рік, але у проекті, ухваленому у грудні Сеймом, передбачена Kwota bazowa для держслужбовців у розмірі 2031,96 злотих. Отже, мінімальна зарплата на польській держслужбі становить 3048 злотих (майже 23 тисячі). Середня зарплата державного службовця у 2020 році становила 6360 злотих.

Крім того, після 5 років на держслужбі працівники починають отримувати 5%-ву надбавку, яка зростає кожен рік до 20%. А для справжніх «ветеранів», які відпрацювали на держслужбі 20 і більше років, надбавка набуває взагалі космічних розмірів:

  • Після 20 років – 75% місячної зарплати;
  • Після 25 років – 100% місячної зарплати;
  • Після 30 років – 150% місячної зарплати;
  • Після 35 років – 200% місячної зарплати;
  • Після 40 років – 300% місячної зарплати;
  • Після 45 років – 400% місячної зарплати.

Понад те, службовці також можуть отримувати різноманітні місячні та річні премії за результатами своєї діяльності.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, як декомунізація у Польщі нашкодила доброчесним пенсіонерам МВС через неякісний закон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України