Парламент узгоджує виплати бюджетникам, поки Польща і далі без Держбюджету на 2021 рік

09:00, 14 января 2021
Верхня палата парламенту пропонує збільшити на 10% дефіцит бюджету, щоб збільшити виплати медикам, вчителям і пожежникам.
Парламент узгоджує виплати бюджетникам, поки Польща і далі без Держбюджету на 2021 рік
Джерело фото: 5.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ще не минула навіть половина січня, як в Україні вже з’явилися депутати, які хочуть вносити зміни до Державного бюджету на цей рік. 4 січня у парламенті зареєстрували цілих 3 законопроекти відповідного змісту. Втім, три пропозиції – це не дуже сильна активність, якщо подивитися на найближче зарубіжжя.

Так, польські парламентарі вже подали пропозиції понад 100 правок до закону про Державний бюджет на цей рік – зазначає Prawo.pl. Більше того, йдеться про правки до проекту Держбюджету на 2021, який близько місяця тому ухвалила нижня палата парламенту – Сейм. Зі ста сенаторів 98 проголосували «за», ще 2 – утрималися. Тепер проект бюджету повернеться до Сейму, який має розглянути усі правки сенаторів, відкладаючи ще далі момент набрання чинності документом. Цікавим є те, що більшість як у Сеймі, так і Сенаті має владна партія «Право і справедливість». А тому незрозуміло, як проект бюджету, який у Сеймі отримав підтримку «ПіС», не підтримали однопартійці у Сенаті.

У будь-якому разі, погляньмо деякі пропозиції Сенату. Одна із головний пропозицій пов’язана із тим, що турбує людей по обидві сторони кордону та в усьому світі – пандемією коронавірусу. Для ефективної боротьби із хворобою сенатори пропонують виділити додаткові 4 мільярди злотих (понад 30 млрд гривень) на зарплати медиків, які працюють із ковідними хворими. Ще 2 мільярди спрямують на лікування раку. Також хочуть збільшити фінансування програм дитячої психіатрії та лікування ускладнень після COVID-19 – на 80 та 120 мільйонів злотих відповідно.

Доплати отримають і вчителі – видатки на їх зарплати пропонують збільшити на 2,5 млрд злотих (19 млрд гривень). Ще 300 мільйонів виділять на супутні витрати для навчального процесу – дидактичні матеріали та інше приладдя. В Україні при цьому також суттєво підвищують оклади освітян, але лише «обраним».

Торкнувся Сенат і пенсій, втім не всіх. Так, збільшать надбавки до пенсії для людей, які понад 10 років залучаються до діяльності Ochotnicza straż pożarna – добровольчих пожежних бригад, які проходять спеціальний вишкіл та допомагають Державній пожежній службі запобігати та гасити пожежі. Для цього парламентарі пропонують передбачити у бюджеті додаткові 95 мільйонів.

Лише на вищезгадані витрати сенатори пропонують сумарно «викроїти» понад 9 млрд злотих (близько 70 млрд грн). У разі ухвалення пропонованих Сенатом правок дефіцит державного бюджету у 82,3 млрд злотих, передбачений проектом, який раніше ухвалила нижня палата парламенту, зросте більш ніж на 10%. Також варто згадати, що у оригінальному проекті вже були суттєво урізані видатки на відновлення економіки країни після пандемії. А тому постають питання про те, чи «потягне» економіка Польщі нестачу у майже 700 мільярдів у гривневому еквіваленті.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як через неякісний закон декомунізація у Польщі нашкодила доброчесним пенсіонерам МВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва