Рада сьогодні розгляне законопроект про обов’язкову ідентифікацію Нацгвардійців

10:35, 28 января 2021
Проект отримав радше схвальні відгуки, як у профільному комітеті, так і у ГНЕУ.
Рада сьогодні розгляне законопроект про обов’язкову ідентифікацію Нацгвардійців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На пленарному засіданні Верховної Ради 28 січня депутати мають розглянути законопроект №3731. Законопроект передбачає запровадження обов’язкової ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки.

Питання ідентифікації Нацгвардійців – так само як і поліцейських – пов’язане із можливими фактами порушення прав громадян. Станом на зараз, коли ідентифікації, як такої, немає, встановити, хто саме із Нацгвардійців вчиняв протиправні дії, доволі важко – усі військовослужбовці в однаковій формі, у засобах захисту та, переважно, шоломах з однаковими номерами, які частково закривають обличчя. Додайте сюди кругову поруку і ймовірність встановлення порушників ще більше прагне до нуля. У зв’язку з цим, депутати пропонують запровадити подібні до поліцейських вимоги щодо ідентифікації Нацгвардійців під час охорони громадського порядку.

Загалом, станом на зараз, законопроект отримав радше схвальні відгуки у стінах Верховної Ради. Головне науково-експертне управління висловило до проекту лише 3 некритичні зауваження. Так, експерти запропонували вносити пропоновані положення не новою статтею, а доповнити ними статтю 20 закону, де йдеться про формений одяг та знаки розрізнення військо службовців НГУ. Далі вони пропонують поширити вимогу зазначати індивідуальний номер «чітко і розбірливо» не лише на жетоні, але й на засобах індивідуального захисту. І останнє зауваження – потрібно уточнити, яким чином і де саме кріпиться нашивка з індивідуальним номером на засобах індивідуального захисту.

Так само критичних недоліків у проекті не виявив і Комітет з питань правоохоронної політики. Крім моментів, на яких наголошувало ГНЕУ, члени комітету звернули увагу лише на те, що у ході ухвалення цього закону необхідно буде серйозну увагу приділити захисту персональних даних військовослужбовці Нацгвардії, забезпеченню правового захисту військовослужбовців та їхніх сімей, а також уніфікації індивідуальних номерів в рамках усіх наявних облікових записів.

Як ГНЕУ, так і комітет, прийшли до висновку, що законопроект варто прийняти за основу і дещо доопрацювати до другого читання.

Важливим цей законопроект вважають і у громадському секторі. Ольга Антонова, Голова ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» – організації, яка займається захистом права на мирні зібрання – у коментарі для «Судово-юридичної газети» зазначила наступне: «Запровадження обов’язкової ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії – це дуже важливий і потрібний крок. Це має стати ефективним превентивним засобом щодо можливих порушень прав громадян та загалом невиправданого насильства з боку Нацгвардії під час мирних зібрань. Адже відносна анонімність Нацгвардійців, яка нині має місце, заважає їх притягненню до відповідальності. Це породжує відчуття безкарності, що може лише посилювати проблему. Не можна сказати, що запровадження ідентифікації у Нацгвардії одномоментно вирішить проблему непропорційного чи невиправданого насильства щодо протестувальників, але, безперечно, це позитивно вплине на зменшення кількості таких випадків та притягнення винних у таких діях до відповідальності».

Нижче наводимо зміст статті 20-1 «Індивідуальний номер військовослужбовця Національної гвардії України», якою депутати хочуть доповнити закон «Про Національну гвардію»:

  1. Військовослужбовець Національної гвардії України має жетон з індивідуальним номером, який зазначається у службовому посвідченні.
  2. Жетон з індивідуальним номером посвідчує належність військовослужбовця до Національної гвардії України і підтверджує його повноваження із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, покладені на нього цим Законом.
  3. Індивідуальний номер зазначається на жетоні чітко і розбірливо.
  4. Індивідуальний номер закріплюється за військовослужбовцем Національної гвардії України одночасно з прийняттям на службу та зберігається за ним протягом усього періоду його служби.
  5. На період відсторонення від виконання службових повноважень жетон з індивідуальним номером у військовослужбовця Національної гвардії України вилучається.
  6. При звільненні зі служби військовослужбовець Національної гвардії України зобов’язаний здати жетон з індивідуальним номером.
  7. У випадку повторного прийняття на службу військовослужбовцю Національної гвардії України видається жетон з індивідуальним номером, закріпленим відповідно до частини четвертої цієї статті.
  8. Облік індивідуальних номерів ведеться в єдиній базі індивідуальних номерів військовослужбовців Національної гвардії України, порядок формування та ведення якої визначає Кабінет Міністрів України. Доступ до інформації з цієї бази надається безкоштовно на офіційному вебсайті Національної гвардії України в такий спосіб, що дозволяє за індивідуальним номером отримати інформацію про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) військовослужбовця Національної гвардії України, його військове звання, посаду та наявність у нього повноважень, покладених на нього цим Законом. Доступ до інформації надається з урахуванням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про державну таємницю» за умови ідентифікації запитувача інформації з використанням кваліфікованого електронного підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи.
  9. Зразок та порядок видачі жетонів з індивідуальними номерами затверджує Міністерство внутрішніх справ України.
  10. Військовослужбовець Національної гвардії України під час виконання завдань з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки зобов’язаний закріпити в області грудей жетон з індивідуальним номером. У випадку використання під час виконання завдань з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки військовослужбовцем Національної гвардії України засобів індивідуального захисту на них наноситься індивідуальний номер або кріпиться нашивка з ним.
  11. Військовослужбовцю Національної гвардії України заборонено приховувати індивідуальний номер, а також будь-яким іншим чином перешкоджати його прочитанню або фіксуванню за допомогою технічних засобів.
  12. Військовослужбовці Національної гвардії України несуть дисциплінарну відповідальність за порушення вимог частин десятої, одинадцятої цієї статті.

Крім того, у Прикінцеві положення закону пропонується внести дві нові статті, які передбачають, що вимога носити засоби ідентифікації для Нацгвардійців не стосується випадків, коли вони виконують задачі із конвоювання, розшуку чи переслідування осіб, а також під час виконання завдань у зоні ООС.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада прийняла за основу законопроект, який зобов’яже колекторів дотримуватися правил етичної поведінки та дзвонити боржникові не більше 2 разі на день.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва