У Раді хочуть повернути прокурорам класні чини та формений одяг

12:46, 22 марта 2021
З поверненням класних чинів прокурорам повернуть і надбавку за них.
У Раді хочуть повернути прокурорам класні чини та формений одяг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати вирішили повернутися до питання з класними чинами прокурорів.

Про це повідомив у соцмережах нардеп Владлен Неклюдов, за словами якого, його законопроект № 3062 від 13.02.2020 включили в порядок денний роботи Верховної Ради.

 

Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про прокуратуру», а саме:

  • Повернути механізм присвоєння класних чинів та форменого одягу прокурорам.
  • Уточнити вимоги до кандидатів на посади прокурорів в окружні та обласні прокуратури.
  • Встановити як підставу для притягнення до дисциплінарної відповідальності невиконання та/або неналежне виконання рішення координаційної наради відповідальними особами.
  • Визначити вимоги до форми та змісту дисциплінарної скарги про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Генеральний прокурор буде присвоювати класні чини згідно з Положенням про класні чини працівників органів прокуратури, а також вносити подання Президенту України про присвоєння класних чинів державного радника юстиції 1, 2 і 3 класів.

Чинна редакція ст. 106 Конституції України до теперішнього часу закріплює за Президентом України повноваження щодо присвоєння класних чинів.

Прокурором окружної прокуратури зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років або пройшов стажування в органах прокуратури не менше року та володіє державною мовою.

Прокурором обласної прокуратури зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше трьох років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше двох років та володіє державною мовою.

Прокурором Офісу Генерального прокурора зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше шести років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше трьох років, або стаж роботи в обласній прокуратурі не менше п’яти років та володіє державною мовою.

Прокурор, що звільняється з адміністративної посади з підстав неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов’язків, позбавляється класного чину у день звільнення.

 Теж саме стосується і випадків порушення умов несумісності, вчинення корупційних порушень, набрання законної сили рішенням суду про визнання активів прокурора необґрунтованими або обвинувальним вироком; припинення громадянства або набуття громадянства іншої держави.

Крім того, у склад заробітної плати прокурора повернуть щомісячну надбавку за класний чин.

Формений одяг прокурорам буде видаватися безкоштовно.

Депутати так піклуються про прокурорів, бо вважають, що законодавство дискримінує права прокурорів відносно інших працівників публічної служби.

Закон України «Про прокуратуру» чи не єдиний з усіх законів в Україні, які регулюють проходження професійної публічної та державної служби (за винятком політичних посад), який не передбачає такого елементу службової кар’єри, як можливість присвоєння класних чинів (рангів, спеціальних звань тощо).

Можливість присвоєння працівникам органів прокуратури класних чинів, на думку нардепів, є одним із дієвих механізмів по підвищенню кваліфікаційного рівня прокурорів, забезпеченню високої якості та результативності показників їх роботи.

Раніше правоохоронний комітет Ради підтримав зміни до законодавства про добір та підготовку прокурорів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки