Як буде обліковуватися діяльність з надання юридичних консультацій без державної реєстрації в законопроекті Третьякової

08:11, 28 января 2022
Третьякова вирішила порахувати доходи та витрати домогосподарств та зобов’язати їх декларувати.
Як буде обліковуватися діяльність з надання юридичних консультацій без державної реєстрації в законопроекті Третьякової
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про запровадження так званого посімейного податкового декларування вже декілька місяців говорить голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами законопроект нібито опрацьовують в Уряді.

Значно спритніше за Кабмін виявилася  колега Гетманцева, голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, яка зареєструвала вже  законопроект № 6539 від 21.01.2022 «Про домогосподарство (домоекономіку)». Але розглядати його буде все ж таки комітет з питань фінансів, податкової та митної політики. 

«Родзинкою» законопроекту є те, що певні види підприємницької  діяльності можна буде здійснювати   без реєстрації фізичної особи – підприємця. Тобто, громадянин зможе здійснювати підприємницьку діяльність у складі домогосподарства.

Серед таких видів діяльності є і юридичні консультації.

При здійсненні таких видів діяльності  повинні бути дотримані такі  умови:

- подання річної податкової декларації домогосподарства;

- ведення такої підприємницької (економічної) діяльності лише членами домогосподарства;

- річний дохід від економічної діяльності домогосподарства не перевищує суму 8 мільйонів гривень.

Обов’язковість декларування не стосується осіб, що отримують пенсійні виплати та стипендії.

Нагадаємо, що домогосподарство, в розумінні Галини Третьякової, – це особа або сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життєдіяльності, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують та витрачають кошти. Ці особи можуть перебувати в родинних стосунках або стосунках свояцтва, не перебувати у будь-яких із цих стосунків, або перебувати і в тих, і в інших стосунках.

Бюджет домогосподарств складають доходи та витрати його членів та домогосподарства в цілому.

Доходами домогосподарства буде вважатися сукупність надходжень доходів всіх членів домогосподарства впродовж звітного фінансового року зі всіх можливих джерел як у грошовій, так і негрошовій формах.

Доходи домогосподарств, згідно із законопроектом,  складаються, з:

- заробітної плати та інших прирівняних до неї виплат, отриманої найманими працівниками на підставі трудового договору (контракту) від роботодавців - підприємств, установ, організації або самозайнятих фізичних осіб - підприємців;

- винагороди за видами підприємницької (економічної) діяльності, яка дозволена для домогосподарств;

- грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, а також визначених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, грошової компенсації, що виплачується військовослужбовцям за належне їм для отримання жиле приміщення;

- винагороди за виконання цивільно-правових договорів, у тому числі суми виплат чи відшкодування за такими договорами;

- прибутку від діяльності самозайнятої особи (фізичної особи – підприємця та фізичної особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність) за видами підприємницької (економічної) діяльності, які визначені іншими законами ніж закон про «Про домогосподарство (домоекономіку)» ;

-  стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту;

пасивних доходів;

  • виграшів, призів, подарунків;
  • доходів від продажу власновирощеної сільськогосподарської продукції, побічних лісових користувань, за здану (продану) вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних та кольорових металів;
  • соціального трансферту;
  • страхових виплат, страхового відшкодування або викупної суми, отриманої за договорами страхування, у тому числі за договорами довгострокового страхування життя, страхування довічних пенсій;
  • виплат з недержавного пенсійного забезпечення.

До витрат домогосподарств віднесуть собівартість проживання кожного члена домогосподарства (соціальний прожитковий мінімум) впродовж звітного фінансового року, а також витрати на здійснення підприємницької (економічної) діяльності домогосподарства, зокрема, ведення особистого селянського господарства, виготовлення/вирощування продукції особистого підсобного господарства.

Розмір соціального прожиткового мінімуму щороку буде затверджуватися Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Облік доходів домогосподарства буде здійснюватися в спрощеному вигляді, відповідно до Порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Облік витрат, що здійснюється членами домогосподарства, та які згідно з податковим законодавством враховуються при визначенні розміру бюджетного відшкодування (податкової знижки), ведеться представником (уповноваженою особою) відповідного домогосподарства загальним підсумком за звітній фінансовий рік.

Дані спрощеного узагальнюючого обліку доходів і витрат є підставою для включення їх до річної податкової декларації, що подається домогосподарством згідно з податковим законодавством для отримання бюджетного відшкодування (податкової знижки) з податку на доходи фізичних осіб.

Податкова знижка надається виключно домогосподарствам на підставі подання річної податкової декларації відповідно до Порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

З метою отримання бюджетного відшкодування, передбаченого податковим законодавством, домогосподарство в особі його представника (уповноваженої особи) подає річну податкову декларацію в порядку та строки, встановлені податковим законодавством.

Податкова, у термін не пізніше ніж за один місяць до кінцевого терміну складання річної податкової декларації домогосподарства, буде зобов’язана надати представнику домогосподарства предекларацію, яка повинна містити всі види доходів та обсяги сплачених податків, що наявні у центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику відповідно до податкового законодавства.

Закон пропонується ввести в дію з 1 січня 2025 року. При цьому жодних змін до Податкового кодексу він не вносить.

Раніше розповідалося про військово-транспортний обов’язок та штрафи, встановлені за його порушення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва