Хто зможе достроково вийти на пенсію: Рада ухвалила закон

15:25, 15 февраля 2022
Верховна Рада схвалила закон, який регламентує порядок індексації пенсій, а також визначає коло осіб, які можуть вийти на неї достроково.
Хто зможе достроково вийти на пенсію: Рада ухвалила закон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Індексація пенсій буде 1 березня, а звільнені роботодавцем особи та багатодітні матері матимуть право на дострокове призначення пенсії за умови наявності стажу і певного віку. Відповідний законопроект № 4668 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» схвалила Верховна Рада. За проголосувало 352 депутати.

Дія закону буде поширюватися на військових інвалідів. Їм, зокрема, встановлять мінімальний розмір пенсій. Достроково зможуть вийти на пенсію в разі наявності відповідного стажу жінки, які народили і виховали 5 і більше дітей, працівники з якими розірваний трудовий договір за 1,5 року до досягнення пенсійного віку, або ті, які не можуть здійснювати посадові обов’язки через стан здоров’я.

Зокрема, встановлено дату щорічної індексації пенсій - 1 березня.

У Законі тепер буде прописано такі мінімальні розміри пенсій по інвалідності:

- з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби  I групи – у розмірі 5025 гривень, II групи –  4610 гривень, III групи – 4396 гривень;

- іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 4 605 гривень, II групи – 4 396 гривень, III групи – 4 186 гривень;

- особам з інвалідністю з числа старших солдатів, старших матросів, сержантського і старшинського складу строкової служби — у розмірі 110 відсотків;

- осіб молодшого складу Національної поліції, Служби судової охорони, Національного антикорупційного бюро України — 120 відсотків;

- з числа осіб офіцерського складу та осіб начальницького складу — 130 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби.

Передбачений достроковий вихід на пенсію для такої категорії працівників: особам, трудовий договір з якими розірвано не більше ніж за півтора року до досягнення пенсійного віку, у зв'язку із скороченням чисельності або штату працівників, за умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності підхожої для них роботи, а також у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я. Таким особам гарантується право на достроковий вихід на пенсію за віком відповідно, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії у мінімальному розмірі.

Також матимуть право на достроковий вихід на пенсію жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства чи тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, – після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Також передбачено збільшення віку дитини з інвалідністю з 16 до 18 років, термін догляду за якими може бути включенений до стажу для обчислення розміру пенсії.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати і набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії  незалежно від перерв у роботі, під час переведення вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва