Рада повторно заборонила використання символіки російських окупантів та визнала РФ державою-терористом

15:14, 22 мая 2022
Депутати підтримали пропозиції Президента України Володимира Зеленського до закону та дозволили символіку окупантів лише в музеях та науковій діяльності.
Рада повторно заборонила використання символіки російських окупантів та визнала РФ державою-терористом
Джерело фото: slovoidilo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада підтримала пропозиції Президента України Володимира Зеленського до законопроєкту №7214 "Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну" та повторно заборонила використання символіки окупантів, зробивший виняток для музеїв та використання у науковій діяльності. За відповідне рішення проголосували 313 народних депутатів, повідомив у Телеграм перший заступник голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

У пропозиціях до документу Глава держави зазначав, що наведений в законі перелік випадків використання зазначеної символіки з легітимною метою не передбачає можливості її використання в експозиціях музеїв, тематичних виставках, бібліотечних фондах, у посібниках, підручниках та інших матеріалах наукового, навчального характеру, які використовуються у начальному, навчально-виховному та освітньому процесах з метою донесення до суспільства та світової спільноти правди про злочинний характер збройної агресії Російської Федерації проти України. Виходячи з цього,  ч. 6 ст. 2 Закону доповнено новими абзацами 6-9 такого змісту:

«6) в експозиціях музеїв, тематичних виставках, у Музейному фонді України, а також у бібліотечних фондах на різних носіях інформації,

7) у процесі наукової діяльності, у тому числі під час наукових досліджень та розповсюдження їх результатів у не заборонений законодавством України спосіб;

8) під час викладення або реконструкції (зокрема історичної) історичних подій;

9) у посібниках та підручниках, а також та інших матеріалах наукового, навчального характеру, які використовуються у начальному, навчально- виховному та освітньому процесах».

Крім цього Зеленський звернув увагу, що законом запроваджується заборона використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну у символіці політичних партій, однак аналогічна заборона для громадських об’єднань відсутня.

Виходячи з цього ч. 2 ст. 4 Закону доповнена новим пунктом такого змісту:

«5) у Законі України «Про громадські об’єднання» частину першу ст. 4 викласти в такій редакції: «1. Утворення і діяльність громадських об’єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, порушення рівноправності громадян залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну забороняються».

Цим же документом Росія визнається державою - терористом. 

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 14 квітня схвалила законопроєкт, яким визнала РФ державою-терористом.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки