Кваліфоцінювання суддів: ВККС зробила заяву щодо позиції ГРД

18:07, 18 марта 2019
У Комісії вважають недоречними заклики ГРД щодо відкладення запланованих співбесід із суддями.
Кваліфоцінювання суддів: ВККС зробила заяву щодо позиції ГРД
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 березня Громадська рада доброчесності зробила чергову заяву, в якій звинуватила Вищу кваліфікаційну комісію суддів України в тому, що запропонований нею графік співбесід з 59 суддями було «оприлюднено лише 11 березня, тобто у строк, менший від того, який ВККС визначила ГРД для надсилання висновків чи подання інформації», що начебто «унеможливлює належну участь ГРД» у процесі оцінювання суддів.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомляє таке.

«11 березня 2019 року Комісією стосовно 59 суддів дійсно було опубліковано повідомлення про продовження проведення співбесід за результатами дослідження досьє у межах кваліфікаційного оцінювання.

Комісія звертає увагу на те, що співбесіди, як і анонсувалось, продовжувались після перерви, оголошеної не пізніше 1 листопада 2018 року — з початку активної фази конкурсів до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду. Про початок співбесід з цими та іншими суддями Комісія проінформувала ГРД ще 8 грудня 2017 року та 6 лютого 2018 року. Для відновлення участі у кваліфікаційному оцінюванні у ГРД було від чотирьох до одинадцяти місяців на вивчення досьє та наявних матеріалів щодо суддів і подання Комісії інформації або висновків. ГРД такою можливістю не скористалася.

Вважаємо недоречними заклики ГРД щодо відкладення запланованих співбесід із суддями, оскільки об’єктивно не існує обставин, які перешкоджають їх проведенню. Натомість існує нагальна потреба у якнайшвидшому завершенні якісного кваліфікаційного оцінювання суддів.

Недоречною є також вимога щодо збільшення прозорості процедур оцінювання. Комісія наголошує, що за висновками міжнародних експертів, процедури оцінювання у всіх без винятку процесах, які здійснює ВККСУ, є найпрозорішими у світі, а подальша їх транспарентність несе загрози для незалежності осіб, стосовно яких ці процедури здійснюються.

Зауважуємо, що строки подання документів ГРД до Комісії на прохання ГРД були відкориговані вже на початку 2019 року, й повідомляємо, що Комісія буде інформувати ГРД про динаміку визначення графіка співбесід із суддями в процедурі кваліфікаційного оцінювання.

Комісія готова надати ГРД необхідну консультативну допомогу щодо оптимізації менеджменту виконання великих обсягів роботи згідно до повноважень, передбачених законом.

У ситуації надзвичайно гострої політичної боротьби під час президентських виборів та наступних парламентських виборів окремо звертаємо увагу всіх зацікавлених сторін, що відповідно до приписів ст. 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», членами ГРД можуть бути представники правозахисних громадських об’єднань, науковці-правники, адвокати, журналісти, які, зокрема, відповідають критерію політичної нейтральності. Тому ВККСУ розраховує, що члени ГРД доброчесно поставляться до дотримання зазначеного критерію та своїми діями сприятимуть завершенню судової реформи та кваліфікаційного оцінювання суддів, участь в якому вперше в історії країни було надано законодавцем громадянському суспільству. 

Додатково повідомляємо, що 15 березня 2019 року Комісією було внесено зміни до графіка співбесід з 5 суддями, стосовно яких здійснюється процедура кваліфікаційного оцінювання, у зв’язку з накладенням дисциплінарних стягнень. Про дату співбесіди буде оголошено пізніше. Таким чином, ГРД матиме можливість підготувати висновки або інформацію», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Громадська рада доброчесності у межах конкурсу до Верховного Суду збирає та аналізує інформацію про кандидатів на посади суддів.

Також Кваліфкомісію закликали допустити ГРД до участі в засіданнях з відбору суддів ВС. Зазначається, що серед тих, кандидатури кого розглядатимуть на пленарних засіданнях, є щонайменше 36 осіб з негативними висновками Громадської ради доброчесності.

Крім того, посол США в Україні закликає до розширення повноважень ГРД.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді