Рада Європи високо оцінила конкурс до Верховного Суду, — Вища кваліфкомісія суддів

17:34, 27 сентября 2019
На відміну від українських політиків, Рада Європи високо оцінила конкурс до Верховного Суду.
Рада Європи високо оцінила конкурс до Верховного Суду, — Вища кваліфкомісія суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В межах здійснення Радою Європи оцінки судової реформи в Україні за 2014–2018 роки та її відповідності стандартам і рекомендаціям Ради Європи міжнародною експерткою Діаною Ковачевою підготовлено деталізований Висновок «Про  процедуру добору та призначення суддів до нового Верховного Суду».

У Висновку зазначається, що конкурс до Верховного Суду відбувався в умовах високого рівня публічності, а сам процес охоплював дуже складну процедуру, яка застосовувалась в Україні вперше.

До того ж міжнародна експертка звертає увагу, що розробка законодавчої бази для конкурсної процедури містить не лише норми вітчизняного законодавства, а й велику кількість правил та методологій, що засновані на міжнародних та європейських рекомендаціях.

«Огляд законодавчої бази щодо відбору та оцінювання суддів в Україні свідчить про те, що, хоча й існує необхідність вдосконалення, процедури значною мірою відповідають стандартам Ради Європи в цій галузі. Законодавчу базу можна оцінити як вражаючу розробку, її застосування слід заохочувати і в майбутніх процедурах», — йдеться у Висновку.

У документі наголошується, що затримка конкурсу відбулася через складність процедури відбору та призначення суддів і вплинула на терміни інших запланованих процесів, що своєю чергою спричинило загальне відстрочення перебігу реформи. Однак, експертка погоджується, що загальні зміни є дуже позитивними, а складність та багаторівневість процесу містить гарантії для захисту незалежності судової влади та не містить загрози верховенству права. Також авторка впевнена, що зі зменшенням кількості конкурсів та використанням отриманого досвіду у майбутньому процедура стане більш відшліфованою та швидкою, а впровадження автоматизованої системи ведення суддівських досьє може значно пришвидшити та полегшити роботу Комісії.

Окрім того, на думку Діани Ковачевої, участь громадськості в процесі відбору та оцінюванні кандидатів на посаду судді приносить більшу прозорість та об’єктивність процедурі конкурсу, але все ж повинна залишатися суто дорадчою для Комісії чи Вищої ради правосуддя.

Довідка:

19 вересня 2019 року Офісом Ради Європи в Україні опубліковано повний текст оцінки судової реформи в Україні за 2014–2018 роки на відповідність стандартам і рекомендаціям Ради Європи.

Зазначена оцінка містить Консолідований висновок, доповнений чотирма окремими висновками міжнародних експертів:

1)  Висновок «Про перехід на трирівневу судову систему, дисциплінарну відповідальность судді та ситуацію з довірою до судової влади»;

2)  Висновок «Про законодавчі зміни щодо призначення суддів, судової кар’єри, звільнення суддів, судового самоврядування, а також щодо процесуального зв’язку між судовою владою та адвокатурою»;

3)  Висновок «Про участь громадських організацій у відборі та оцінюванні суддів, систему підготовки та оцінювання суддів, систему судового управління та повноважень голів судів»;

4)  Висновок «Про процедури відбору та призначення суддів до нового Верховного Суду».

Оцінка судової реформи 2014–2018 років в Україні проводилась з жовтня 2017 року до травня 2019 року в межах проекту Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада Європи оприлюднила повний текст звіту оцінки судової реформи в Україні за 2014–2018 роки.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва