Судді ВС підбили підсумки співпраці з Проектом РЄ «Підтримка виконання Україною рішень ЄСПЛ»

17:00, 21 октября 2019
Секретар ВП ВС Всеволод Князєв висловив сподівання на подальшу співпрацю з Радою Європи.
Судді ВС підбили підсумки співпраці з Проектом РЄ «Підтримка виконання Україною рішень ЄСПЛ»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судді та працівники апарату Верховного Суду взяли участь у Другому засіданні Керівного комітету Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» та заключній конференції — презентації роботи Проекту.

Суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко подякувала представникам Проекту за надану Верховному Суду допомогу та, зокрема, за організацію ознайомчих візитів суддів ВС до інституцій Ради Європи.

«Візити до Страсбургу були дуже корисними, адже ми мали змогу побачити, як працює Європейський суд з прав людини. Завдяки цьому ми глибше розуміємо процеси, що відбуваються в ЄСПЛ, та механізми його роботи, відтак можемо запозичити певні підходи та впровадити їх у повсякденну роботу Великої Палати ВС. Крім того, Проект позитивно вплинув і на практику розгляду справ Верховним Судом. Судді стали приділяти більше уваги питанню виконуваності рішень та застосуванню належних засобів захисту прав осіб, що звертаються до суду», — зауважила  суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко.

За словами керівника департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли, діяльність Проекту дає змогу перейняти філософію Страсбургу та імплементувати її в Україні, а результати його роботи матимуть позитивні наслідки як у найближчому майбутньому, так і в довгостроковій перспективі. Крім того, Расім Бабанли відзначив значущість допомоги Проекту в розумінні суті та особливостей застосування Протоколу №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Діяльність Проекту є важливою для України й тому, що в переважній більшості рішень національних судів міститься посилання на Європейську конвенцію та практику Європейського суду з прав людини, а багато найважливіших рішень Великої Палати Верховного Суду безпосередньо стосуються саме рішень ЄСПЛ. Про це зазначив секретар ВП ВС Всеволод Князев.

Так, 2 липня 2019 року Велика Палата ВС переглянула справу №48/34 (провадження №12-14звг19) на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Фонд «Батьківська турбота» проти України», скасувала рішення трьох національних судових інстанцій та відмовила прокурору в задоволенні позовних вимог щодо визнання права власності держави на будівлі санаторію, що належали Фонду.

Всеволод Князєв звернув увагу також на постанову ВП ВС від 17 квітня 2019 року, винесену в результаті перегляду кримінальної справи № 13-7зво18 на підставі рішень ЄСПЛ у справах «Закшевський проти України» і «Сітневський та Чайковський проти України».

«Велика Палата ВС провела в нарадчій кімнаті близько 7 годин, адже справа була дуже непростою. У рішенні ЄСПЛ йшлося про порушення права засуджених до довічного позбавлення волі на захист під час досудового слідства, тож докази, отримані внаслідок проведення слідчих дій із порушенням процесуального порядку, були визнані недопустимими. Велика Палата ВС скасувала вироки в частині недоведених епізодів злочинів та звільнила двох осіб із-під варти в залі суду», — повідомив суддя.

Крім того, 15 травня 2019 року Велика Палата ВС розглянула справу №227/1506/18 (провадження №14-66цс19), що стосувалася втручання держави у право особи на мирне володіння майном (розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення). При розгляді справи Велика Палата ВС виходила із позицій, висловлених Європейським судом з прав людини у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» порушення Україною ст. 1 Першого протоколу до Конвенції.

Завершуючи виступ, Всеволод Князєв подякував Проекту та висловив сподівання на подальшу співпрацю з Радою Європи.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала, чому невиконання судових рішень залишається системною проблемою.

Крім того, Іван Ліщина розповів про вересневі рішення ЄСПЛ у справах проти України. В Мін’юсті сподіваються вирішити системні проблеми з виконання рішень ЄСПЛ.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області