Питання дефіциту фінансування судів потребує безальтернативного і негайного вирішення вже сьогодні, — Олег Прудивус

15:25, 1 октября 2020
Олег Прудивус закликав народних депутатів виважено підійти до подолання проблеми дефіциту фінансування судової влади та висловив сподівання на підтримку і розуміння щодо цього питання.
Питання дефіциту фінансування судів потребує безальтернативного і негайного вирішення вже сьогодні, — Олег Прудивус
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час засідання парламентського Комітету з питань правової політики заявив, що в Україні потрібно вирішити проблему дефіциту фінансування судів, передає офіційний сайт ВРП.

«Питання дефіциту фінансування судів потребує безальтернативного і негайного вирішення вже сьогодні. Інакше ми доведемо до колапсу не тільки судову владу, а й всю державу. Адже судова влада – це основний стрижень держави», – наголосив він.

Олег Прудивус закликав народних депутатів виважено підійти до подолання проблеми дефіциту фінансування судової влади та висловив сподівання на підтримку і розуміння щодо цього питання.

Член ВРП зазначив, що наразі у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 4135, який передбачає впровадження Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, розробленої Національним агентством з питань запобігання корупції та схваленої Кабінетом Міністрів України. Одним із пріоритетів, визначених цим документом, на переконання його авторів, є забезпечення невідворотності покарання за корупцію. «Втім, якщо йдеться про боротьбу з корупцією в державі, ми мусимо дбати про основні чинники, які, в першу чергу, запобігають корупції», – зауважив Олег Прудивус. За його словами, для зміцнення судової системи і очищення її від корупції необхідно забезпечити гідне і незалежне фінансування судової влади.

На думку Олега Прудивуса, ситуація, яка склалась у судовій системі, є вкрай складною. На ефективність роботи судів впливають проблеми кадрового забезпечення та тотальне недофінансування. «Слід зазначити, що тільки за останні місяці в західних регіонах України звільнилось близько 30 % працівників апаратів судів. Уявіть, що на нас чекає найближчим часом!» – звернувся до народних обранців член ВРП.

Своєю чергою, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев повідомив, що сьогодні є можливість виділити на потреби судової системи близько 400–500 млн грн, але постає питання щодо визначення джерела цих коштів. «Ми будемо шукати це джерело та продовжуємо дискусії з Державною судовою адміністрацією України із цього приводу», – наголосив він.

Присутня на засіданні Комітету заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна повідомила, що згідно з розрахунками до кінця року тільки на виплату заробітної плати працівникам апаратів судів потрібно понад 527 млн грн, ще 116 млн грн не вистачає для нарахувань у фонд оплати праці. «Крім того, неможливо спрогнозувати ситуацію з виконанням судових рішень на користь суддів щодо компенсації недоотриманої суддівської винагороди відповідно до рішення Конституційного Суду України. Таких позовів вже близько 400», – зазначила представниця ДСА України.

За результатами обговорення члени парламентського Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді:

- доручити Міністерству фінансів Україні надати Комітету пропозиції стосовно перерозподілу бюджетних коштів задля фінансування потреб судової системи;

- рекомендувати Кабінету Міністрів України терміново розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо збільшення видатків на фінансування потреб судової влади для забезпечення виплати судової винагороди, заробітної плати працівникам апаратів судів та фінансування поточних видатків на здійснення судочинства в повному обсязі у 2020 році;

- надіслати це рішення Прем’єр-міністру України та Міністру фінансів України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мінсоцполітики пропонує новий порядок виплати довічного утримання суддям, включно з КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва