Мінсоцполітики пропонує новий порядок виплати довічного утримання суддям, включно з КСУ

15:00, 1 октября 2020
Урядовці пропонують внести зміни до закону про судоустрій щодо порядку виплати щомісячного довічного грошового утримання суддів.
Мінсоцполітики пропонує новий порядок виплати довічного утримання суддям, включно з КСУ
www.agtl.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, наразі щомісячне довічне грошове утримання суддям виплачується органами Пенсійного фонду України за рахунок коштів Державного бюджету України. Втім, урядовці вирішили змінити цей порядок.

Так, у розпорядженні «Судово-юридичної газети» опинився проект закону, нещодавно розроблений Міністерством соціальної політики, яким передбачено зміну порядку призначення та виплати довічного утримання суддів.

Законопроект передбачає внесення змін до статті 142 закону «Про судоустрій та статус суддів» та до статті 27 закону «Про Конституційний Суд України» – обидві статті регулюють питання довічного утримання суддів.

Урядовці пропонують забрати обов’язок виплачувати утримання у Пенсійного фонду. Натомість вони вважають за доцільне передати обов’язок призначати та здійснювати такі виплати судам, з яких суддя виходить у відставку.

У міністерстві вважають, що законопроект матиме позитивний вплив, адже «дозволить спростити порядок призначення і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддів».

Разом з тим, урядовці не пояснюють недоліки існуючої системи. У пояснювальній записці до законопроекту у відповідному розділі міститься лише опис чинного процесу призначення та виплат довічного утримання – про недоліки цієї системи нічого не сказано. Зазначають лише, що чинний «порядок призначення і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддів має певні особливості, які пов’язані із обчисленням стажу роботи, який для суддів здійснюється судом, з якого суддя вийшов у відставку»

Логічним буде припустити, що ухвалення законопроекту потребуватиме збільшення фінансування судів для забезпечення виплати довічного утримання суддів у відставці. А зважаючи на нині існуючі проблеми із фінансуванням діяльності судів, важко сказати, чи не поширяться ці проблеми і на виплати суддям довічного утримання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області