Два банки дадуть Україні гроші на електронний суд

13:55, 25 апреля 2021
Гроші на електронний суд надійдуть від ЄБРР та Європейського інвестиційного банку.
Два банки дадуть Україні гроші на електронний суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова робочої групи з питань цифровізації правосуддя Роман Бабій повідомив, що міжнародні донори готові брати участь у фінансуванні процесів і рішень з цифровізації судів. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«По-перше, вже є проект Європейського інвестиційного банку з надання фінансової допомоги для запуску ЄСІТС. Станом на сьогодні банк розглянув попередню заявку на кошти, яку підготував для нього ДСА за допомогою Мінцифри. Зараз в ДСА в процесі доопрацювання техніко-економічне обгрунтування, яке потрібно для подальшого розгляду цього питання. До середини травня ДСА має закінчити таке доопрацювання.

На жаль, ці процеси не настільки швидкі, як нам би того хотілося. За попередніми оцінками, банк буде вивчати документи та приймати рішення біля 6 місяців. Однак в умовах критичного браку бюджетного фінансування це хоч якась можливість рухатися в цьому напрямку.

Другий проект, менш масштабний - надання допомоги у створенні онлайн-судів для розгляду позовів невеликої вартості від Європейського банку реконструкції і розвитку.

Планується, що такі онлайн-суди фокусуватимуться на позовах малих та середніх підприємств вартістю до 10 тисяч євро. Процедура вирішення спорів проводитиметься дистанційно, починаючи від подання позову і закінчуючи винесенням рішення. Ці суди мають бути доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їхнім представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі.

Цей проект поки що знаходиться на початковому етапі, наразі проводяться консультації зі стейкхолдерами, пошук експертів. Очікуваний строк реалізації проекту - до 1 року. У випадку успішного втілення цього проекту в Україні у нього є всі шанси стати “пілотним” і зацікавити ЄБРР у фінансуванні інших проектів цього напрямку», — написав він.

Раніше ми писали, що впроваджувати електронне правосуддя буде ще один орган.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області