Впроваджувати електронне правосуддя буде ще один орган — при Вищій раді правосуддя

11:39, 23 апреля 2021
Вища рада правосуддя наполягає на створенні нового органу при ній, який буде займатися забезпеченням запуску системи електронного правосуддя.
Впроваджувати електронне правосуддя буде ще один орган — при Вищій раді правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, наразі в Україні досі не працює Єдина судово-інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), тобто електронне правосуддя, хоча впровадження розпочалося ще 2017 року і на це було витрачено чимало бюджетних коштів. Діє лише «приймальне віконце» - Електронний кабінет та деякі модулі, наприклад, судові засідання можуть проводитися в режимі відеоконференції.

Таким чином, суд приймає через Електронний кабінет позов чи інший документ, але потім самостійно повинен роздрукувати всі файли (навіть, якщо їх 100, 200), підшити та направити у паперовому вигляді копії документів сторонам справи. З урахуванням ситуації з відсутністю паперу, коштів на заправку картриджів для друку таких документів, коштів на відправку звичайною поштою електронним такий суд можна назвати лише дуже умовно. Адже ідея системи з самого початку передбачала, що рух справи відбувається повністю у цифровому форматі.

Про те, як наразі працює електронне правосуддя на прикладі районного суду, можна прочитати у матеріалі за посиланням.

Адміністратором реалізації державного проекту під назвою ЄСІТС спочатку було ДП «Інформаційні судові системи», потім деякі функції передали новому держпідприємству при ДСА - «Центру судових сервісів». Судові спори компаній, які створювали окремі модулі ЄСІТС, з державою тривають досі.

Слід зазначити, що 2019 року, коли ЄСІТС вже мали запустити, Вища рада правосуддя наказала Державній судовій адміністрації відкликати оголошення про запуск системи, «бо суди не готові». Однак наразі йдеться про те, щоб передати контроль над ЄСІТС самій Вищій раді правосуддя.

Так, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова робочої групи з питань цифровізації правосуддя Роман Бабій повідомив, що 22 квітня відбулося засідання, під час якого було запропоновано створити окремий орган для впровадження електронного правосуддя.

«Вчора на засіданні робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів обговорювали поточну ситуацію з впровадженням ЄСІТС та інших цифрових рішень в судах.

Не за горами розгляд у другому читанні законопроекту № 3985 про поетапне впровадження ЄСІТС. Тому стан готовності системи є вкрай нагальним питанням.

Під час зустрічі представники ДСА повідомили, що готові після того, як закон буде прийнято та затверджено положення про ЄСІТС, імплементувати 4 модулі – електронний суд, електронний кабінет, модуль відеоконференцій та контакт-центр судової влади.

На жаль, всі інші підсистеми через відсутність фінансування залишаються незавершеними, роботи по їх розробці фактично зупинені. Більше того, через брак коштів договори на підтримку уже готових до впровадження систем укладені лише до серпня поточного року.

Щодо проекту положення – воно також передбачає можливість поетапного впровадження ЄСІТС. Зараз воно на погодженні Ради суддів, вже доопрацьоване з урахуванням Усіх зауважень. Після цього етапу документ буде затверджуватись Вищою радою правосуддя. Однак все це стане актуальним лише після прийняття відповідного законопроекту 3985.

Друге важливе питання, яке обговорювалося під час засідання, - це створення координаційного центру для впровадження ЄСІТС. Ні в кого не викликає сумнівів, що цей центр потрібен – і потрібен дуже швидко.

Всі учасники робочої групи дотримуються думки, що його потрібно відкривати при ВРП.

І в ньому має бути забезпечено широке представництво різних органів, що дотичні до впровадження ЄСІТС – ВРП, ДСА, суддів, Мінцифри, Мін'юсту, народних депутатів та ін.

Сама ВРП також підтримує таку позицію. Більш того, на найближчому засіданні ВРП планується обговорити питання його створення, а також питання, чи необхідно надавати цій структурі окремі повноваження для самостійного прийняття рішень, та зробити її відповідальною за впровадження ЄСІТС», - зазначив він.

На запитання, чи означає створення такого органу забезпечення його відповідним бюджетним фінансуванням, Роман Бабій зауважив, що «це центр, який має генерувати стратегії, а реалізовуватися вони мають У рамках існуючих організацій. По меншій мірі, на початку так».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді