ЄСПЛ вказав українським судам на необхідність обґрунтовування рішень

18:06, 9 июля 2019
Громадяни України поскаржилися до Європейського суду на те, що їхні аргументи не були належним чином розглянуті національними судами.
ЄСПЛ вказав українським судам на необхідність обґрунтовування рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод зобов’язує національні суди обґрунтовувати свої рішення. Але цей обов’язок не можна розуміти як вимогу надання детальної відповіді на кожен аргумент і питання.

Ці принципи вже застосовувалися в низці справ проти України, в яких Європейський суд з прав людини встановлював порушення пункту 1 статті 6. На них суд у Страсбурзі вкотре наголосив у своєму рішенні у справі «Котенко та інші проти України» (заяви №2575/09 та 3 інші). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Так, українці (усього за чотирма провадженнями) після вичерпання національних засобів захисту поскаржилися до ЄСПЛ на те, що їхні аргументи суди не розглянули належним чином, що є порушенням пункту 1 статті 6 Конвенції.

Втім, уряд стверджував, що національні суди мають кращі можливості для тлумачення та застосування національного законодавства, а також для оцінки доказів у справах заявників. Він стверджував, що національні суди належним чином обґрунтували свої рішення, і тому скарги заявників були очевидно необґрунтованими.

ЄСПЛ наголосив, що, відповідно до своєї давньої та усталеної прецедентної практики, він не повинен виступати в ролі суду четвертої інстанції і, отже, ставити під сумнів дотримання пункту першого статті 6 Конвенції в рішеннях національних судів, якщо тільки їхні висновки не є довільними або явно необґрунтованими.

Розглянувши заяви, високі судді встановили порушення конвенційних гарантій у трьох справах та зобов’язали Україну виплатити компенсацію за завдану моральну шкоду.

Докладно з правовою позицією ЄСПЛ у справі «Котенко та інші проти України» (заяви №2575/09 та 3 інші) можна ознайомитися за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» писала про право на справедливий суд. Загальні вимоги справедливості, що містяться у статті 6, застосовуються до всіх кримінальних проваджень, незалежно від типу правопорушення, що розглядається.

До того ж відомо, що ЄСПЛ виніс рішення щодо відмови у зміні прізвища

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси