Баланс інтересів у стосунках із біологічними батьками: рішення ЄСПЛ

11:09, 6 августа 2019
Суд у Страсбурзі присудив заявникам спільно 33 тис. євро в якості відшкодування моральної шкоди.
Баланс інтересів у стосунках із біологічними батьками: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Навіть десять років опіки над прийомними дітьми не гарантують додержання справедливого балансу інтересів у стосунках з біологічними батьками, де особлива увага приділяється саме інтересам дитини.

ЄСПЛ констатував порушення ст. 8 (Право на повагу до приватного й сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у справі «R.V. та інші проти Італії» (№37748/13). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Подружжя R.V. та S.M. мало двох синів 2002 та 2004 року народження. 2005 року чоловік та теща висловили занепокоєння у зв’язку із поведінкою жінки та повідомили сімейний центр місцевого органу охорони здоров’я про те, що вона не піклується про дітей. За заявою прокурора суд тимчасово розмістив дітей під опіку місцевих органів влади.

Шлюб було розірвано. На слуханнях у судах жінка просила передати дітей під її опіку й висловлювала готовність до нагляду соціальних служб. Але дітей віддали бабусі по батьківській лінії. Втім, уже за рік психолог дав висновок, що дітям завдається психологічна шкода, адже родичі не мають достатніх можливостей для утримання дітей. Експерт рекомендував терміново розмістити їх у прийомній сім’ї, а також контролювати всі контакти з батьками.

Національні суди негайно видали рішення, яке передбачало призупинення всіх контактів між батьками й дітьми. І в серпні 2007 року діти отримали прийомну сім’ю. В 2011 році національний суд підтвердив законність розміщення дітей у цій сім’ї.

Оскарження матір’ю цих заходів в національних судах у 2008 та 2014 роках успіху не мало.

То ж, посилаючись на статтю 8 Конвенції, мати та її діти звернулися до ЄСПЛ, стверджуючи, що заходи опіки та їх виконання порушували їхні права.

Суд у Страсбурзі констатував порушення ст. 8 та присудив заявникам спільно 33 тис. євро в якості відшкодування моральної шкоди, а також 17 тис. євро жінці як відшкодування видатків і витрат.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «R.V. та інші проти Італії» (№37748/13) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ЄСПЛ вказав українським судам на необхідність обґрунтовування рішень.

Також ми писали про право на справедливий суд. Загальні вимоги справедливості, що містяться у статті 6, застосовуються до всіх кримінальних проваджень, незалежно від типу правопорушення, що розглядається.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді