Та обставина, що автівка в момент знищення перебувала на парковці, не свідчить про наявність договірних правовідносин: КЦС ВС

20:25, 29 сентября 2019
Автомобіль, що належав позивачеві, був пошкоджений шляхом підпалу, в зв’язку з чим розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні.
Та обставина, що автівка в момент знищення перебувала на парковці, не свідчить про наявність договірних правовідносин: КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судами встановлено, що автомобіль марки «Hyundai Tucson», що належав позивачеві, був пошкоджений шляхом підпалу, в зв’язку з чим розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, попередня кваліфікація ч. 2 ст. 194 КК України. Вартість матеріального збитку, завданого власнику в результаті пожежі, складає 344 604,83 грн.

Звертаючись з позовом про стягнення збитків, завданих в результаті неналежного виконання договору зберігання, позивач просив стягнути з комунального підприємства «Київтранспарксервіс» (відповідач) матеріальні збитки та моральну шкоду в розмірі 100 000,00 грн, посилаючись на рішення Київської міської ради, яким за відповідачем був закріплений майданчик за адресою, де перебував згодом пошкоджений автомобіль.

Рішенням районного суду, залишеним без змін апеляційним судом, у задоволенні позовних вимог відмовлено. Судові рішення мотивовані недоведеністю наявності між сторонами договору зберігання, факту передачі відповідачу на зберігання та проведення оплати за зберігання автомобіля позивача. Натомість встановлено, що місця на автостоянці, де перебував автомобіль позивача, були передані відповідачем по договору про надання права на експлуатацію фіксованих місць паркування фізичній особі – підприємцю.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду з такими висновками погодився, виходячи з наступного.

 Ст. 936 ЦК України визначено, що за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності. Договором зберігання, в якому зберігачем є особа, що здійснює зберігання на засадах підприємницької діяльності (професійний зберігач), може бути встановлений обов'язок зберігача зберігати річ, яка буде передана зберігачеві в майбутньому. Договір зберігання є публічним, якщо зберігання речей здійснюється суб'єктом підприємницької діяльності на складах (у камерах, приміщеннях) загального користування.

Договір зберігання укладається у письмовій формі у випадках, встановлених статтею 208 цього Кодексу (частина перша статті 937 ЦК України).

Письмова форма договору вважається дотриманою, якщо прийняття речі на зберігання посвідчене розпискою, квитанцією або іншим документом, підписаним зберігачем (частина третя статті 937, частина третя статті 977 ЦК України).

Суди попередніх інстанцій на підставі належним чином оцінених доказів дійшли обґрунтованого висновку про те, що позивачем не доведено наявність укладеного саме з відповідачем договору зберігання транспортного засобу, оскільки та обставина, що автомобіль в момент його знищення перебував на паркувальному майданчику не свідчить про наявність договірних правовідносин між сторонами у справі.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про важливу постанову КЦС ВС щодо падіння дерева на автомобіль.

Також відомо, КЦС ВС встановив, що паркінг призначений саме для зберігання автотранспорту, а не будь-яких речей.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді