Незастосування обмеження волі до вагітної жінки: правова позиція ККС ВС

15:29, 20 декабря 2019
Відповідно до ч. 3 ст. 61 КК України обмеження волі не застосовується до вагітних жінок.
Незастосування обмеження волі до вагітної жінки: правова позиція ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду визнала обґрунтованими доводи прокурора, зазначені в його касаційній скарзі, про те, що апеляційний суд не врахував заборони, яка встановлена ч. 3 ст. 61 КК України, стосовно неможливості призначення покарання у виді обмеження волі до вагітних жінок, передає офіційний сайт ВС.

Відповідно до вироку місцевого суду особа була визнана винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), і їй було призначено покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік.

Апеляційний суд змінив вирок місцевого суду в частині призначеного покарання та на підставі ст. 75 КК України звільнив особу від відбування основного покарання у виді обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 2 роки і поклав на неї обов’язки, передбачені ч. 1, п. 2 ч. 1 ст. 76 КК України. У решті вирок суду першої інстанції залишено без зміни.

Як зазначено в постанові колегії суддів ККС ВС, відповідно до ч. 3 ст. 61 КК України обмеження волі не застосовується, у тому числі, й до вагітних жінок. Однак суд апеляційної інстанції не дотримався вказаних вимог закону. Так, у його ухвалі йдеться про те, що під час судового розгляду було встановлено і підтверджено, що обвинувачена на час апеляційного розгляду була на п’ятому тижні вагітності. Тому з цих підстав апеляційний суд застосував положення ст. 75 КК України, але не врахував вимог ч. 3 ст. 61 КК України. Отже, суд апеляційної інстанції неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність (залишив без зміни призначене місцевим судом покарання у вигляді обмеження волі щодо вагітної особи).

ККС ВС скасував ухвалу апеляційного суду і призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

З повним текстом постанови ККС ВС у справі №200/9933/16-к (провадження №51−1674км19) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, які існують законні підстави для переривання небажаної вагітності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей