Заробили близько 5 млн гривень: кіберполіція викрила зухвалу банду хакерів

19:30, 10 января 2019
Зловмисники створили бот-мережу, яка сканувала та перебирала паролі до комп’ютерів для отримання повного контролю над ними.
Заробили близько 5 млн гривень: кіберполіція викрила зухвалу банду хакерів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Працівники Поліського управління Департаменту кіберполіції із залученням працівників Управління інформаційних технологій та програмування в західному регіоні, спільно зі слідчими Рівненської поліції за процесуального керівництва Рівненської місцевої прокуратури викрили банду шахраїв у створенні вірусів та їх використанні для незаконного збагачення. Про це повідомляє прес-служба поліції.

За інформацією працівників кіберполіції, злочинна група складалася з чотирьох осіб віком від 26 до 30 років. Використовуючи спеціальні технічні засоби, вони сканували комп’ютери, під’єднані до мережі Інтернет, на наявність  віддаленого доступу. Потім використовували створені віруси для отримання повного контролю над ураженим комп’ютером.

Після цього підбирали паролі для доступу в систему. Користуючись комп’ютером на правах власника, хакери отримували доступ до програми онлайн-банкінгу, встановленої на комп’ютері, та перераховували кошти на підконтрольні рахунки або переводили у криптовалюту.

Ці дії проводилися переважно в нічний час. При цьому, банк не реагував на ці операції, оскільки здійснювалися вони від довіреного користувача. Операція виглядала повністю легітимною.

Також хакери залишали бекдор на комп’ютері жертви для подальшого контролю та його використання для вчинення злочинних дій. Ще для отримання доступу над комп’ютерами зловмисники використовували спам-розсилку інфікованих електронних листів. Зазвичай, такі листи надходили на адреси представників юридичних осіб.

Поліція провела санкціоновані обшуки із залученням спецпризначенців КОРД в квартирах учасників злочинної групи. У ході проведених дій вдалося вилучити комп’ютерну техніку, додаткові носії інформації та чорнові записи. Вилучену техніку  одразу направили на проведення необхідних експертиз.

Розпочато кримінальне провадження за декількома статтями кримінального кодексу України: ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ст.185 (Крадіжка) КК України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Хмельницькому кіберполіція затримала працівника підприємства, який незаконно збирав особисті дані працівників держустанов, в тому числі військових частин.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду