Перший рік роботи ДБР: офіційний звіт та подальший план дій

08:00, 28 марта 2019
Більше половини фігурантів проваджень ДБР — представники правоохоронних органів.
Перший рік роботи ДБР: офіційний звіт та подальший план дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Нехай здійсниться правосуддя, щоб не загинув світ». Саме цим гаслом знаменує річницю своєї роботи Державно бюро розслідувань. Підсумки за 2018 рік, перші здобутки та перемоги у щорічному звіті висвітлив директор ДБР Роман Труба. Офіційно цей звіт буде презентовано громаді вже 28 березня. Наразі «Судово-юридична газета» пропонує ознайомитись з найважливішими тезами та фактами звіту про становлення, виконану у 2018 році роботу та майбутні кроки ДБР.

Цікаві факти щодо працівників ДБР

 

Фрагмент зі звіту-2018 про роботу ДБР

  • Конкурс на посади в ДБР широко обговорювався ЗМІ та громадою. За сумлінним та неупередженим його проведенням слідкували особливо пильно, адже це був найбільший конкурс в історії України — одночасно на 674 посади. Було подано близько 12000 заяв на участь та відібрано майже 500 кандидатів. Загалом за час існування ДБР було проведено конкурси на 804 посади;
  • ДБР — молодий орган, і не лише тому, що існує лише рік. Більшість працівників, а саме 63,5% (339) — віком до 35 років;
  • 21% працівників мають дві та більше повні вищі освіти, і лише 0,6% — базову вищу. 78,4% працівників з повною вищою освітою;
  • з 14 грудня 2018 року у ДБР діє управління внутрішнього контролю, що запобігає вчиненню правопорушень працівниками ДБР, здійснює контроль за дотриманням правил етичної поведінки та виконує ряд інших функцій.

Щодо діяльності ДБР за перший рік існування

Відповідно ЗУ «Про Державне бюро розслідувань», ДБР виконує завдання із запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, вчинених службовими особами, суддями та працівниками правоохоронних органів, службовими особами НАБУ, прокурорами САП, військових злочинів.

Фрагмент зі звіту-2018 про роботу ДБР

  • ДБР приймає анонімні повідомлення про кримінальне правопорушення, і трохи більше ніж за рік загальна кількість зареєстрованих заяв про злочин сягнула 5794. Станом на 1 березня 2019 року слідчі ДБР здійснюють досудове розслідування у 4761 провадженні. 510 проваджень уже скеровано до суду.
  • Більше половини фігурантів проваджень ДБР — представники правоохоронних органів, а саме 2826 осіб. З них 2201 особа — представники Національної поліції.
  • На другому місці (2294 осіб) після правоохоронців — особи, що вчинили воєнні злочини.
  • Станом на 1 березня 510 кримінальних проваджень скеровано до суду, у тому числі 499 обвинувальних актів та 11 угод про визнання винуватості. Абсолютна більшість проваджень (94%) стосуються осіб, які вчинили військові злочини — 481. 28 проваджень скеровано до суду щодо працівників правоохоронних органів.
  • Стосовно 14 осіб набрали законної сили обвинувальні вироки суду. Виправдувальні вироки відсутні.
  • Загальна кількість збитків, спричинена державі злочинами, віднесеними до підслідності ДБР, на 1 березня становить 2 563 325 298 гривень.

Про майбутні плани

На сьогоднішній день ДБР вже пройшло етап становлення: створено команду, отримано приміщення та ресурси, відкрито провадження. Разом з тим, вже за перші місяці виявлено прогалини, що потребують корекції та  доопрацювання. І вже зараз ДБР окреслено план дій на найближчій час.

Фрагмент зі звіту-2018 про роботу ДБР

  • Створити представництва ДБР у кожному обласному центрі. Зараз кожне наявне територіальне управління діє на кілька областей, проте це викликає ряд проблем, зокрема витрати часу на виїзди слідчих, звуження прав людей на безпосереднє звернення до керівництва теруправління.
  • Розробка Концепції інституту слідчого ДБР у кримінальному провадженні, що буде включати нормативно-правову базу з питань організації та здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень; навчальну та освітню базу для працівників ДБР; консультативну допомогу слідчим щодо практичних питань застосування закону під час кримінального провадження; аналітичну практику тощо.
  • Збільшення штату працівників Державного бюро розслідувань. Гранична чисельність працівників ДБР визначена законодавством — 1500 осіб, проте з появою нових територіальних управлінь кількість працівників має зрости.
  • Налагодження співпраці з міжнародними правоохоронним органами.
  • Матеріально-технічне забезпечення. Планується побудувати центральний офіс, який буде відповідати вимогам сучасного правоохоронного органу та стане символом боротьби зі злочинністю в Україні.
  • Внесення комплексних змін до ЗУ «Про Державне бюро розслідувань», які дозволять запустити роботу оперативних підрозділів та поліпшити роботу ДБР.

З повною версією звіту можна ознайомитися нижче.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» транслювала засідання Ради громадського контролю при ДБР.

Також нагадуємо, що прийом документів на посади у ДБР подовжено до 5 квітня.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва