Субсидії для киян: стало відомо про новації

08:30, 12 мая 2019
Киянам розповіли про новації.
Субсидії для киян: стало відомо про новації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 1 січня 2019 року набули чинності зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Головна новація — житлові субсидії виплачуються споживачу в грошовій формі. Про це повідомляє bilahata.net.

У березні 2019 року мільйони громадян вперше отримали на руки так звані «живі кошти» для сплати за комунальні послуги. А загалом на субсидії протягом поточного року з держбюджету заплановано витратити понад 55 мільярдів гривень.

Механізм виплат стає прозоріший

«Монетизація субсидій» — це запровадження розрахунків за комунальні послуги «живими» грошима, коли кошти субсидії надходять безпосередньо громадянину, котрий розраховується ними за спожиті послуги. Цей процес передбачає перехід від безготівкових розрахунків бюджету с підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг до виділення коштів для сплати цих послуг напряму отримувачам. Мета монетизації — створити прозорий механізм надання житлових субсидій та стимулювати громадян до економного споживання енергоносіїв», розповіли фахівці Мінсоцполітики та Світового банку на навчальному семінарі в Києві.

«Наразі житловий сектор в Україні щорічно потребує 18 млрд кубів газу, енергоспоживання в нашій державі складає 200 кВт на один квадратний метр. А в європейських країнах цей показник перебуває на рівні 50–80 кВт», — повідомив генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.

Виплати житлових субсидій у грошовій формі відповідають європейській практиці адресних субсидій, де такий підхід вже підтвердив свою ефективність.

Дві моделі впровадження монетизації

«Монетизація субсидій здійснюється за двома моделями: безготівкова грошова форма і готівкова форма. Безготівкова грошова форма запроваджена для громадян, які вперше звернуться за субсидією в 2019 році. На кожного одержувача субсидій автоматично відкривається персональний рахунок в «Ощадбанку» для надходження житлових субсидій у грошовій формі. Він має спеціальний режим використання: ці кошти банк спрямовує на оплату спожитих власником картки послуг. Зокрема, за газ, тепло, електроенергію, воду та інші житлово-комунальні послуги, які були надані субсидіанту. Після закінчення опалювального сезону суми невикористаних коштів субсидії, які утворюються за рахунок економного споживання води, теплової енергії, газу та електроенергії, люди зможуть витратити на власні потреби. Такий підхід заохочує людей до економії. Готівкова форма надання субсидій впроваджена для тих, хто вже отримував субсидію станом на кінець 2018 року. За цією моделлю субсидії виплачуються грошима безпосередньо громадянам, які повинні самостійно платити за спожиті житлово-комунальні послуги і, відповідно, в разі їх ощадливого використання розпоряджатися сумами зекономленої субсидії»,  розповіла консультант Світового банку Валентина Войтенко.

Пенсіонери отримують субсидії через Пенсійний фонд України одночасно з пенсією — поштою або на банківський пенсійний рахунок. Решта одержувачів субсидій отримують виплати через особистий рахунок в «Ощадбанку». Безготівкова грошова форма і готівкова форма будуть реалізовуватися паралельно, і за результатами аналізу їх ефективності буде прийматися рішення щодо того, яким чином процес монетизації субсидій проводитиметься надалі.

Фахівці переконані, що монетизація заохочуватиме до енергозбереження та більш ефективного витрачання ресурсів та відкриє шлях до розвитку конкурентного ринку постачальників газу, електроенергії, води тощо. Адже досі споживачі фактично були закріплені за тим чи іншим монополістом. Розвиток конкуренції і можливість вибору  це єдиний цивілізований шлях до підвищення якості послуг та зниження тарифів на них.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні занадто багато домогосподарств отримують субсидії.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва