Українські лікарні мають обрати: або реформи, або порожні кишені

19:30, 16 июля 2019
Прес-служба Міністерства охорони здоров’я повідомила, що медзаклади, які не планують реорганізовуватись, не зможуть отримувати гроші з бюджету.
Українські лікарні мають обрати: або реформи, або порожні кишені
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Медзаклади, які не реорганізуються і не підпишуть договору з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), не зможуть отримувати фінансову допомогу з державного бюджету, оскільки у 2020 році гроші виділятимуться тільки за договорами. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я в Facebook.

Як зазначили в МОЗ, такі медичні установи будуть змушені фінансуватися з інших джерел, наприклад із місцевих бюджетів. Крім того, в міністерстві підкреслили, що автономізації в деяких областях перешкоджає місцева влада.

«Місцева влада, зокрема голова Херсонської облради Владислав Мангер перешкоджає автономізації своїх закладів. Депутати облради навіть планують звернутися до Кабміну і Верховної Ради з проханням відстрочити реорганізацію медичних закладів і продовжити фінансування закладів охорони здоров'я третинного рівня області за рахунок медичної субвенції. Така позиція ґрунтується на ряді маніпулятивних тверджень», — ідеться в повідомленні.

Лідерами з автономізації комунальних медичних установ є Полтавська, Харківська і Волинська області. За даними Міністерства охорони здоров'я, наразі на Полтавщині, де з 1 квітня 2019 року реалізується пілотний проект з реформування механізму фінансування стаціонарної медичної допомоги через Національну службу здоров'я України (НСЗУ), 85 % медичних установ змінили свій статус на КНП (комунальне некомерційне підприємство).

Крім того, автономізацію пройшли 80 % медустанов Харківської, 75 % — Волинської, 73 % — Рівненській, 68 % — Львівської областей. Ще в шести областях у КНП переведено понад 50 % лікарень. У 11 областях йде активний процес автономізації медустанов, який завершиться восени. Зокрема, в Миколаївській області вже автономізовані 29 % лікарень, ще 51 % перебувають в процесі автономізації, планується, що через кілька місяців 80 % клінік області матимуть статус КНП. Разом з тим у Херсонській області реорганізовано тільки 29 % лікарень, в процесі автономізації перебувають ще 12 %.

Найменше медичних закладів реорганізовано в Луганській області — 10 % та на Закарпатті — 13 %.

«Судово-юридична газета» повідомляла, що загрожує медичній реформі.

Крім того, ми писали про те, що ДБР перевіряє будівельний центр МОЗ України

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України