Українці можуть самостійно перевірити законність будівництва: що відомо

19:02, 26 декабря 2019
Міністерство цифрової трансформації дало старт роботі будівельного реєстру Держархбудінспекції (ДАБІ).
Українці можуть самостійно перевірити законність будівництва: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні у четвер, 26 грудня, відкрили один з найбільш корупційних реєстрів — будівельний реєстр Держархбудінспекції (ДАБІ). Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на своїй сторінці в Facebook.

«Я дуже багато чув легенд про цей реєстр, але повірте, те, що ми побачили, працюючи над відкриттям даних, перебільшило всі найгірші плітки. Поганий стан даних, явні сліди багаторазового переписування даних, приховування даних…, і все це супроводжувалося дуже цікавими коментарями одразу в реєстрі (див. скрін, зліва писали коментарі)», — зазначив Федоров.

Зазначається, що у вільному доступі тепер знаходяться дані за 2013-2019 роки у форматі csv. 31 поле, серед них — дані про замовника, проектувальника та підрядника з кодами ЄДРПОУ, про авторський та технічний нагляд, характеристики забудови і клас наслідків, а також інформація про адресу, кадастровий номер і багато іншого.

Як вважає Федоров, усі ці дані дозволять забезпечити повну прозорість процесу будівництва та публічний антикорупційний контроль, а також сприятимуть створенню нових і розвитку наявних громадських і комерційних сервісів, на кшталт Monitor.Estate, Nora або Мапа реновації, тощо.

Наприклад, тепер є можливість перевірити наявність дозволу на будівництво у своєму районі, подивитися експертну організацію та її історію.

«Тож наша складна боротьба проти корупції у сфері будівництва триває два тижні, тому ми запустили електронний кабінет забудовника для класу СС1 (вже онлайн почато майже 200 будівництв та введено в експлуатацію майже 70), сьогодні відкрили «страшний» реєстр — на черзі дозволи та сертифікати СС2 та СС3. І лише після цього я буду задоволений! А корупція в ДАБІ буде зведена до нуля», — резюмував Федоров.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що 13 грудня пройшла презентація електронного кабінету забудовника з першими повністю автоматизованими державними послугами, що надаються без участі чиновника.

Також ми писали, що розпочав роботу електронний кабінет забудовника. Реєстрація та отримання документів, дозволи, ліцензії та сертифікати щодо об’єктів будівництва автоматизовано.

Додамо, що до ОАКС надійшли два позови про скасування конкурсу на посаду заступника голови ДАБІ.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва