Експоліцейський давав неправдиві свідчення, прикриваючи напарника у справі про катування

20:20, 18 июня 2021
Під час допиту працівниками ДБР він надав неправдиву інформацію щодо обставин події, намагаючись захистити свого колегу від кримінального переслідування за неправомірні дії.
Експоліцейський давав неправдиві свідчення, прикриваючи напарника у справі про катування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У кримінальному провадженні щодо застосування катування до двох юнаків на Житомирщині повідомлено про підозру ще одному вже колишньому патрульному поліцейському відділу ГУ Нацполіції в Житомирській області за фактом введення в оману суду або іншого уповноваженого органу. Так, чоловік дав завідомо неправдиві свідчення для прикриття напарника у справі.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, патрульний поліцейський був очевидцем того, як його напарник погрожував вогнепальною зброєю потерпілому, вимагаючи від нього зізнання у вчиненні злочину. Однак під час допиту працівниками ДБР він надав неправдиву інформацію щодо обставин події, намагаючись захистити свого колегу від кримінального переслідування за неправомірні дії.

Нагадаємо, у січні 2021 року між населеними пунктами одного з районів Житомирської області група осіб, вимагаючи у двох юнаків визнати причетність до викрадення автомобіля, спричиняли потерпілим удари руками та ногами в різні частини тіла, примушували їх стояти на колінах. До таких дій приєднався патрульний, який прибув на місце події. Однак замість допомогти постраждалим, поліцейський дістав пістолет, перезарядив його та приставив до голови одного з потерпілих і спустив гачок, вимагаючи надати відомості щодо угону.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Хмельницький.

Офіс Генпрокурора звертає увагу правоохоронців на вимоги Закону України «Про Національну поліцію»:

  • поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання;
  • у разі виявлення таких дій кожен поліцейський зобов’язаний негайно вжити всіх можливих заходів щодо їх припинення та обов’язково доповісти безпосередньому керівництву про факти катування та наміри їх застосування. У разі приховування фактів катування або інших видів неналежного поводження поліцейськими керівник органу протягом доби з моменту отримання відомостей про такі факти зобов’язаний ініціювати проведення службового розслідування та притягнення винних до відповідальності;
  • у разі виявлення таких дій поліцейський зобов’язаний повідомити про це орган досудового розслідування, уповноважений на розслідування відповідних кримінальних правопорушень, вчинених поліцейськими.

Також «Судово-юридична газета» писала про поліцейського-ката з досвідом: чоловіку вручено нову підозру.

Крім того, ми повідомляли, що під Києвом патрульного копа підозрюють у катуванні: жорстоко побив порушників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України