Кабмин провел заседание: какие решения были приняты 25 ноября

17:32, 25 ноября 2022
Правительство внесло изменения в Порядок проведения расчетов за услуги распределения природного газа и утвердило перечень работ, не требующих наличия у лица профессиональной или частичной профессиональной квалификации.
Кабмин провел заседание: какие решения были приняты 25 ноября
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 25 ноября, Кабинет Министров провел заседание. Какие решения приняты, сообщил представитель КМУ в парламенте Тарас Мельничук.

«— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах». Законопроектом передбачено приведення національного законодавства  про працю у відповідність до положень Директиви Ради 2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур, щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.

— Схвалено проект Закону «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації, підписаної в м. Мінську 22 січня 2003 року». Законопроект дозволить припинити дію Угоди та Протоколу та захистити національні інтереси України у сфері технічного захисту інформації.

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року». Законопроектом передбачено звільнення від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році. Встановлено, що прийом до закладів вищої та фахової передвищої освіти на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, який здійснювався в 2022 році в особливому порядку, визначеному Міністерством освіти і науки, продовжується на 2023 рік.

—  Внесено зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами з метою приведення його у відповідність до положень ЗУ № 2371-IX «Про внесення зміни до ЗУ «Про ринок електричної енергії» щодо врегулювання відносин з продажу електричної енергії виробниками електричної енергії за двосторонніми договорами». Поширено положення Порядку на всіх виробників електричної енергії, крім виробників електричної енергії, яким встановлено «зелений» тариф, та виробників електричної енергії, які за результатами аукціону набули право на підтримку. Передбачено надання права гарантованому покупцю здійснювати продаж електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії за двосторонніми договорами на аукціонах, які проводяться у формі двостороннього безперервного аукціону.

— Внесено зміни до Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.  Передбачено, що частина чистого прибутку (доходу), яка відраховується окремими державними підприємствами, що належать до сфери управління Міністерства інфраструктури України, до державного бюджету за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 році, визначається у розмірі 30 відсотків. Розширено перелік підприємств, для яких встановлюється зазначений розмір відрахувань.

— Внесено зміни до Порядку проведення розрахунків за послуги розподілу природного газу. Доповнено суб’єктів ринку природного газу, на поточні рахунки яких перераховуються кошти із поточних рахунків із спеціальним режимом використання операторів газорозподільних систем, що надходять як плата за послуги розподілу природного газу згідно з нормативами розподілу коштів, затвердженими НКРЕКП, суб’єктом ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні обов’язки з реалізації природного газу операторам газорозподільних систем та постачальником «останньої надії» (щодо періодів постачання з листопада 2021 по лютий 2022).

— Внесено зміни до плану заходів з виконання Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020-2022 роки.

Надано можливість підприємствам переносити строки виконання заявлених екологічних проектів зі строком реалізації до 2022. Продовжено дію поточних технологічних нормативів для коксохімічного та агломераційного виробництва, виробництва скла, включаючи скловолокно.

— Затверджено перелік робіт, які не потребують наявності в особи професійної або часткової професійної кваліфікації.

— Затверджено новий Порядок ввезення, першого постачання та цільового використання товарів, визначених частиною восьмою статті 287 Митного кодексу України, для використання у виробництві товарів оборонного призначення. Порядком передбачено звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться виконавцями державних контрактів з оборонних закупівель, а також співвиконавцями/субпідрядниками державного контракту (договору), у разі якщо державним контрактом (договором) з оборонних закупівель визначено залучення співвиконавця/субпідрядника; звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій виконавця (співвиконавця/субпідрядника) державного контракту (договору) з оборонних закупівель. Покладено контроль за цільовим використання товарів, що ввозяться на митну територію України, на державного замовника та його представництва тощо.

— Викладено в новій редакції Положення про спостережні комісії з метою удосконалення діяльності спостережних комісій з питань організації та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основоположних свобод та інтересів засуджених під час виконання кримінальних покарань.

— Затверджено Порядок обміну інформацією між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження та кваліфікаційними організаціями. Встановлено механізм надання в електронній формі кваліфікаційними організаціями до Держенергоефективності інформації про підтвердження кваліфікації енергетичних аудиторів (видачі кваліфікаційного сертифіката), анулювання кваліфікаційного сертифіката енергетичного аудитора або відмову у його видачі. Встановлено основні вимоги до порядку надання інформації про енергетичних аудиторів, визначено обсяг, терміни та форми надання такої інформації.

— Внесено зміни до ряду постанов КМУ щодо визнання результатів оцінки відповідності. Виключено з Технічного регламенту щодо медичних виробів, Технічного регламенту для діагностики in vitro та Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантуються, положень, відповідно до яких на період воєнного стану введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів, медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують, щодо яких не виконані вимоги відповідного Технічного регламенту, дозволяється за умови визнання призначеним органом з оцінки відповідності результатів оцінки відповідності, проведеної іноземними акредитованими органами з оцінки відповідності, відповідно до вимог частин першої та третьої статті 45 ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності».

— Внесено зміни до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених ЗУ «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування. Передбачено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватись шляхом укладання договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, серед іншого, у разі, коли здійснюється закупівля товарів, робіт, послуг для будівництва об’єктів енергетики, призначених для виробництва енергії, за основними технічними показниками, погодженими Міністерством енергетики.

— Затверджено план заходів з реалізації Стратегії реформування системи державного матеріального резерву на період до 2025 року.

Планом, серед іншого, передбачено розроблення та схвалення КМУ проекту Закону «Про державні резерви»; утворення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, та затвердження положення про такий орган; здійснення заходів, пов’язаних з ліквідацією Держрезерву; діджиталізацію систем звітності про наявність запасів матеріальних цінностей державного резерву, їх рух та облік.

— Визнано за доцільне залучення позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку як четвертого додаткового фінансування для реалізації Проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» у розмірі 500 млн. доларів США.

— Виділено Міністерству економіки 152 млн 693,477 тис. гривень з резервного фонду державного бюджету за бюджетною програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу» на надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

— Внесено зміни до розпорядження КМУ від 12.12.2018 № 1023 «Про визначення державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго»постачальником «останньої надії». Продовжено термін виконання ДПЗД «Укрінтеренерго» функції постачальника «останньої надії» ще на один рік ‒ до 31.12.2023, що дозволить забезпечити безперервне та гарантоване постачання електричної енергії споживачам.

— Доповнено план запровадження та забезпечення заходів здійснення правового режиму воєнного стану в Україні новим пунктом, яким передбачено здійснення заходів, визначених нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо дотримання прав військовополонених та цивільних осіб; адміністрування та ведення реєстрів (баз даних) з питань дотримання міжнародного гуманітарного права; забезпечення задоволення основних (базових) потреб звільнених з полону осіб; пошук, передача та репатріація тіл (останків) осіб, загиблих (померлих) у зв’язку із збройною агресією рф», — сообщил он.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська