Відключили електроенергію: як зберегти продукти без холодильника

08:17, 9 листопада 2022
Українцям дали кілька порад.
Відключили електроенергію: як зберегти продукти без холодильника
Фото: today.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Багато українців замислюються над тим, як під час відключення електроенергії зберегти продукти без холодильника. Експерти дали кілька відповідей на це запитання.

Яйця. Вони можуть зберігатись при кімнатній температурі близько тижня. Але щоб продовжити цей термін, достатньо вимити яйця в холодній воді, висушити, покласти в торбинку з рисом і зав'язати її.

Ковбаса. Достатньо промочити рушник солоною водою, укутати ковбасу та залишити у прохолодному місці.

Заморожені продукти. Їх треба загорнути в поліетиленовий шар, після чого в плівку для транспортування з бульбашками. Повітря у цих бульбашках не пропускає тепло. Все це слід закутати в папір, а потім у куртку чи ковдру.

Готова їжа. Тут все залежить від того, з яких продуктів вона приготовлена. Але рекомендується готову їжу з'їсти протягом 24 годин, якщо вона зберігалася у прохолодному місці.

Овочі та фрукти. Підлягають зберіганню без холодильника, але необхідно знайти для них темне та прохолодне місце. Наприклад, якщо на картоплю потрапляють сонячні промені, то вона почне зеленіти і такі коренеплоди небажано вживати в їжу.

При перших ознаках псування фруктів чи овочів їх можна законсервувати, заквасити, зварити джем, варення чи компот.

М'ясо. При мінусовій температурі на вулиці можна обернути його папером і рушником, щільно скласти та виставити на вулицю або вивісити за вікно. Крім того, можна використовувати спеціальні термосумки.

Інший спосіб - приготувати тушонку, яка за правильних умов приготування та зберігання матиме термін придатності до трьох років. Також м'ясо можна засолити, виклавши шматками в каструлю чи скляну банку, щедро пересипавши шари сіллю. Надалі перед вживанням таке м'ясо треба вимочити у воді.

Риба. Якщо риби багато, то рекомендується приготувати консерви чи засолити. Для останнього варіанту необхідно її почистити, видалити нутрощі та зябра, добре помити і висушити. Потім у металевій ємності засипати сіллю та залишити в прохолодному місці. Сушена риба зазвичай має довгий термін зберігання і не потребує спеціальних умов.

Вершкове масло та сир. Масло можна обернути пергаментним папером, скласти в ємність і залити холодною підсоленою водою, накрити тарілкою і поставити прес. Далі слід винести масло на вулицю, опустити в льох або залишити в іншому прохолодному місці. Сир досить добре загорнути в пакет, щоб він не завітрювався.

Молоко та сметана. Молоко можна прокип'ятити з содою з розрахунку 1/2 чайної ложки на три літри, потім перелити в чисті сухі банки. Сметану достатньо перекласти у скляні банки та опустити у холодну воду.

Хліб. Для тривалого зберігання достатньо насушити сухарів, порізавши шматки довільного розміру і виклавши на противень. Потім його треба виставити в приміщення, що добре провітрюється, і наступного дня вийдуть сухарі.

Раніше ми писали, як допомогти холодильнику тримати холод.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя