Робота для біженців у Європі: у яких країнах найбільше працевлаштованих українців

08:15, 28 листопада 2023
У країнах з високим рівнем соціальних виплат люди не поспішають працювати.
Робота для біженців у Європі: у яких країнах найбільше працевлаштованих українців
Фото: volynnews.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Понад 60% українських біженців, які виїхали від війни до країн Європи, офіційно працевлаштувалися.

Найбільший відсоток зайнятості фіксується у Польщі – там знайшли роботу 65% працездатних українських біженців. На останній позиції - Німеччина. Це підтверджує, що люди не поспішають працювати в країнах з високим рівнем соціальних виплат.

Про це свідчать дані єврокомісаріату з питань зайнятості та соціальних прав, а також місцевих опитувань та аналітиків International migration outlook, передає PaySpace Magazine.

Так, у кількісному співвідношенні Польща також лідирує за працевлаштуванням українців, бо там перебуває 950 тис. українців.

Друге місце серед 11 країн, які потрапили до аналітичного зведення, посіла Велика Британія. Там працевлаштувався 61% українців із 246,8 тис.

У Швеції знайшли роботу 56% українців із загальної кількості у 41,4 тис. А в Литві та Чехії працюють 53% та 51% відповідно серед 50,7 тис. та 368,7 тис. українських біженців.

Данія, Нідерланди та Естонія показують однаковий рівень працевлаштування – 46%. У Франції та Ірландії роботу знайшли близько третини тисячі переселенців. У самій Україні нове постійне місце роботи отримали 40% внутрішньо переміщених осіб (4,9 млн).

Найменший відсоток зайнятості – у Німеччині, Італії та Швейцарії. Це лише 19% серед 1,1 млн, 167,5 тис. та 66,1 тис. українців відповідно.

Аналітики зазначають, що ця статистика підтверджує пряму залежність рівня працевлаштування від величини соцвиплат. Так, у Чехії (53% працевлаштованих) українцям виплачують по 200 євро за перші п'ять місяців перебування, а потім сума скорочується до 130 євро. У Польщі (65%) одноразова допомога становить 66 євро, щомісячну виплату 110 євро отримують лише сім'ї з дітьми.

А от у Німеччині (19%) щомісяця виплачують 502 євро на дорослу людину та додатково 420 євро на дитину. Проте вже з 2024 року правила оформлення соцвиплат у цій країні можуть змінитись, а фактична допомога для нових біженців зменшитись приблизно до 400 євро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду