З 1 липня для українців у Польщі діють нові правила — що змінюється

11:53, 1 липня 2024
Виплата допомоги в розмірі 300 злотих для нових біженців призупинена.
З 1 липня для українців у Польщі діють нові правила — що змінюється
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Польщі з 1 липня діятимуть нові правила для українців. Президент Польщі Анджей Дуда підписав правки до закону про допомогу українським біженцям. Нові норми вступлять в дію вже з 1 липня 2024 року.

Як пише «Polskie Radio», заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацєй Дущик зазначив, що домогосподарства, які приймають українців, більше не зможуть отримувати фінансову допомогу:

«Вже не буде можливості отримувати 40 злотих за кожний день, за кожну особу, що перебувала у приватних помешканнях. На жаль, тут ми вже мали справу з дуже великими зловживаннями, тому ми вирішили цю систему остаточно призупинити. Але, звісно, кожна особа, яка перебуває у дуже складній гуманітарній ситуації матиме змогу і надалі отримувати підтримку, але вже у місцях спільного проживання».

Крім того, за його словами, виплата допомоги в розмірі 300 злотих для нових біженців призупинена.

Закон продовжує тимчасовий захист для українців до 30 вересня 2025 року та дає можливість змінити статус з тимчасового захисту на тимчасове проживання на три роки. Тобто українці зможуть подати заявку на отримання карти побиту. Вона дає право проживати у країні ще 3 роки. Крім того, був розширений доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат від ZUS (заклад соціального страхування).

Поправка також передбачає сплату 800+ для українських дітей, що навчаються у польських школах, але ця зміна набуде чинності у 2025 році.

Раніше виплати за програмою Dobry Start у розмірі 300 злотих, отримували раз на рік батьки всіх школярів для придбання шкільного приладдя. Тепер отримання цієї допомоги буде залежати від того, чи виконала дитина програму підготовки до школи, обов’язкову шкільну програму чи закладу дошкільної освіти.

Крім того, з 1 липня студенти не зможуть брати безкоштовні уроки польської мови довше 3 років. Це стосується осіб, які почали брати участь у заняттях у 2022/2023 та 2023/2024 рр.

З нового навчального року буде введена посада міжкультурного асистента. Такі спеціалісти допомагатимуть школярам, які не володіють польською мовою, що створює проблеми в процесі здобуття освіти.

Нові зміни також оновили правила підтвердження особи громадянина України для отримання номеру PESEL, загального ідентифікаційного номера фізичних осіб. Тепер для цього потрібно буде надати дійсний dokument podróży, виданий воєводою за місцем проживання.

Кінцевий термін подання заявки для отримання номеру PESEL зі статусом UKR був змінений на статус одразу «після прибуття». Раніше цей термін складав 30 днів з моменту прибуття до Польщі.

Новий закон також впроваджує додаткові підстави для анулювання посвідок на тимчасове проживання українських біженців. 

«Цей дозвіл буде вилучено, якщо це буде потрібно з міркувань національної оборони чи безпеки чи охорони громадської безпеки та порядку, або якщо дані громадянина України внесено до списку іноземців, перебування яких на території Республіки Польща є небажаним, або якщо український громадянин залишає територію Республіки Польща на строк не менше 6 місяців», - зазначається у документі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд