Юридичні поради: як відновити документацію на землю

16:16, 3 липня 2017
Коли необхідно вирішувати земельні спори в судовому порядку? Які існують будівельні норми? Як відновити документацію на земельну ділянку?
Юридичні поради: як відновити документацію на землю
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У тих випадках, коли сусід порушує Ваші права, заважаючи використанню земельної ділянки за призначенням, можна звертатися до суду. Але, звичайно ж, Вам потрібно знати і розуміти, що саме горе-сусід зробив не так.

Згідно з будівельним нормами, забудову присадибних земельних ділянок слід проводити за проектами, погодженими місцевими архітектурними та іншими установами. Так, відстань від стін будинків з вікнами, які виходять з житлових кімнат, кухонь, веранд і головних входів в будівлю, до інших будинків і господарських будівель без утримання худоби та птиці повинно бути не менше 7 м. Відстань від межі сусідньої ділянки до стін житлового будинку або господарського будови має бути не менше 1 м.

Конструкції будинків і виступаючих будівель не повинні перетинатися з межами сусідніх ділянок. При виборі місця розташування майданчика або приміщення для звалища сміття повинні бути враховані наступні норми: мінімальне віддалення від вікон і дверей житлових будинків і громадських будівель — не менше 20 м; наявність можливості проїзду транспорту для вивезення відходів в будь-який час року.

Одна з головних причин виникнення межових спорів — відсутність правовстановлюючої документації на землю. Тому, щоб уникнути проблем з сусідами, відразу ж подбайте про папери, не відкладаючи оформлення документів в довгий ящик. Переконайтеся, що Ваша земельна ділянка зареєстрована у Державному земельному кадастрі. Для цього потрібно зайти на Публічну кадастрову карту України і перевірити кадастровий номер ділянки. Якщо на Публічній карті Ваша земля відсутня, значить, є проблеми з документами. Їх потрібно усунути якнайшвидше, адже в разі виникнення межового спору прав буде той сусід, який володіє належним чином оформленої документації.

Щоб не сваритися з-за меж Вашої землі, необхідно здійснити відновлення меж ділянки. До цього слід залучити землевпорядну організацію, яка має в штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників. З цією компанією потрібно укласти договір на складання технічної документації щодо відновлення меж земельної ділянки в натурі.

У наступних «Юридичних порадах» Ви дізнаєтеся про те, куди скаржитися на горе-сусіда, а також наскільки ефективні рішення сільрад в межових спорах.

Також читайте Юридичні поради: куди скаржитися при межових спорах.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області