3 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події

11:48, 3 жовтня 2022
3 жовтня в церковному календарі – день пам'яті великомученика Євстафія Плакиди, дружини його Феопистії та синів Агапія та Феописта.
3 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 3 жовтня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

3 жовтня - Всесвітній день запобігання булінгу (World Day Of Bullying Prevention). Булінг - це цькування, яке розповсюджене в школі, на роботі і навіть вдома. Він призводить до психічних та емоційних травм, а тому повинен бути вчасно зупинений.

Також 3 жовтня - Всесвітній день поширення інформації про дислексію. Починається з першим повним тижнем жовтня. Ця подія була створена за ініціативи Міжнародної асоціації з дислексії. А заходи завжди спрямовані на те, щоб закликати людей терпляче ставитися до тих, хто може повільно читати.

А ще 3 жовтня - починається Тиждень захисту тварин. Проводиться щорічно від першого повного тижня жовтня. Заснований комітетом IVSA (SCAW). Головна мета - навчити людей любити тварин та ставитися до них із повагою.

3 жовтня - Всесвітній день смузі. Свято було створене 2015 року. Його ініціатором виступив консультант щодо здорового харчування, токсиколог Рей Мехта. Головна мета дня - донести до людей важливість здорового харчування.

Також 3 жовтня - Всесвітній день грибників. Це неофіційне свято, але любителі "тихого полювання" його дуже люблять святкувати. Сьогодні можна піти по гриби і провести час на свіжому повітрі.

А ще 3 жовтня - Міжнародний день лікаря. Вперше слово "лікар" з'явилося у Оксфордському словнику англійскої мови 1400 року.

3 жовтня - Міжнародний день житла (World Habitat Day). Щороку припадає на перший понеділок жовтня. Його започаткували, щоб розв'язати проблеми, які можуть виникати в умовах проживання людей в різних населених пунктах. Свято було створене ще 1986 року.

Також 3 жовтня - Всесвітній день архітектора і архітектури. Започаткували його 1985 року і відтоді він щороку припадає на перший понеділок жовтня. Проєктування будинку вимагає врахування великої кількості чинників, а тому роботу архітектора важко переоцінити.

А ще 3 жовтня - День техніків. Спочатку цей день започаткували, щоб допомогти старшокласникам отримати освіту, яка б дозволила продовжити кар'єру в технічній сфері. Заснували його 1998 року за ініціативи мереж CNET. Однак тепер цього дня також вітають всіх техніків з професійним святом.

Яке сьогодні церковне свято

3 жовтня в церковному календарі – день пам'яті великомученика Євстафія Плакиди, дружини його Феопистії та синів Агапія та Феописта. Своїм життям мученик показав, якою повинна бути любов до Бога. Він був воєначальником за імператорів Траяна і Тита. Прийняв християнство та охрестив всю свою сім'ю. Переніс чимало випробувань. А згодом він та вся його сім'я були піддані тортурам за віру в Христа.

Календар важливих подій за 3 жовтня:

382 рік — римський імператор Феодосій I виділяє землі Фракії для поселення вестготів;

1533 рік — жителі села під Віттенбергом (Священна Римська імперія німецької нації) продають все майно у зв'язку з прогнозованим проповідником М. Штихелем кінцем світу;

1621 рік — перемога війська під проводом П. Сагайдачного під Хотином;

1863 рік — президент США А. Лінкольн оголошує кожен останній четвер листопада Днем подяки;

1866 рік — за Віденським договором Австрійська імперія віддає Королівству Італія Венецію;

1875 рік — у Цинциннаті відкривають перший в США єврейський коледж;

1906 рік — міжнародним сигналом лиха затверджують сигнал SOS (раніше діяв сигнал CQD);

1917 рік — у Чигирині розпочинається Всеукраїнський з'їзд козацтва, під час якого затверджують статут організації й обирають її Генеральну раду на чолі з Павлом Скоропадським;

1925 рік — відкривають Харківський державний театр опери та балету;

1926 рік — у Празі розпочинається Перший український науковий з'їзд;

1929 рік — Королівство сербів, хорватів і словенців набуває офіційної назви Югославія;

1932 рік — Королівство Ірак отримує повну незалежність від Великої Британії;

1935 рік — розпочинається італійсько-абіссинська війна;

1942 рік — німці вперше випробовують ракету Фау-2;

1945 рік — створюють Всесвітню федерацію профспілок;

1945 рік — у віці 10 років Елвіс Преслі бере участь у конкурсі юних талантів і отримує другий приз;

1952 рік — Велика Британія проводить випробування своєї першої ядерної бомби;

1952 рік — у Лос-Анджелесі роблять перший відеозапис на магнітну стрічку;

1973 рік — пам'ятник видатній українській поетесі Лесі Українці відкривають в Києві;

1990 рік — завершується процес об'єднання Східної і Західної Німеччини, який щорічно відзначається як День Німецької єдності;

2003 рік — філософ, доцент кафедри культури ЛНУ ім. Івана Франка, Станіслав Шендрик вчиняє акт самоспалення на знак протесту проти незаконного продажу міською владою земельної ділянки, яка належала йому згідно із судовим рішенням;

2013 рік — Україна стає асоційованим членом CERN.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України