Куди подіти ялинку після новорічних свят: поради

00:00, 16 січня 2023
Викинути новорічну ялинку просто на смітник - не найкраща ідея.
Куди подіти ялинку після новорічних свят: поради
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Новорічні свята добігають кінця. Українці, які ставили вдома живу ялинку, починають позбавлятися дерев. Нерідко ялинку залишають просто у сміттєвих контейнерах, хоча комунальники суворо забороняють це робити. Як правильно утилізувати використані ялинки розповіли в ТСН.

Останні роки досить популярною є традиція купувати невеликі ялинки в горщиках (з корінням). Їх можна висадити в ґрунт, однак зачекайте, поки земля розмерзне. Не забувайте перевіряти, чи ялинці вистачає місця в горщику. Якщо коріння вже сильно розрослося, варто тимчасово пересадити деревце до більшого вазона. Не варто надто часто поливати ялинку — вона "спить" взимку і не так сильно потребує води, як в інші місяці року.

Якщо ваші новорічні свята прикрашала жива ялинка — просто викидати її до сміттєвого контейнера чи залишати поряд із ним на дорозі не можна. Якщо дерево було утилізоване неправильно, воно потрапить на звалище, де не матиме можливості розкладатися природнім шляхом. Через це новорічна красуня не перетвориться на добриво, а просто буде гнити з іншим сміттям, виділяючи шкідливий для організму метан.

Ялинку потрібно віддати на утилізацію до спеціальних приймальних пунктів, що працюють в кожному районі міста. Привезене дерево подрібнюють на щепу — це невеликі скалочки, якими потім підсипають під молоді насадження. Зазвичай ялинки приймають на улилізацію до середини лютого. Також їхню хвою використовують як поживу тваринам у зоопарку. Наприклад, це чудове джерело вітаміну С та інших поживних речовин для верблюдів, корів, бізонів, кіз. За цим посиланням можна знайти адреси пунктів утилізації в Києві.

Ялинки можна використовувати як паливо для котельні, що працює на деревних відходах. Ви можете дізнатися, де у місті розташовані такі котельні, і навіть організувати масовий вивіз хвої від вашого будинку, аби гори хвойного сміття не накопичувалися у вашому дворі.

Якщо ялинка має багато гілок, її можна відвезти до зоопарку або ферми. Вони там згодяться не лише як натуральний корм, а й будуть корисними, наприклад, для барсів, тигрів та інших диких хижаків, адже стовбури дерев є зручними кігтеточками. Для копитних та птахів гілка можна використовувати в якості підстилки.

Якщо у вас є дача чи заміський будинок з каміном або піччю, можна зібрати багато ялинок, зокрема і взяти від друзів, та запастися дровами.

Городникам і садівникам сподобається ідея підживлення ґрунту ялиновими тирсами. А ще за допомогою подрібненої до стану тріски хвої можна посипати землю біля дерев та квітів. Це допоможе захистити їх від бур'янів та запобігти ерозії ґрунту. Полуниця, мульчована таким способом, не гниє, а картопляні грядки оминають шкідники.

У Києві, до прикладу, комунальне підприємство "Київзеленбуд" щорічно організовує пункти прийому новорічних ялинок. Карту та адреси таких пунктів можна знайти на сторінках підприємства у соціальних мережах.

А для творчих людей новорічна ялинка - це знахідка. З неї можна зробити безліч декоративних дерев'яних виробів та дрібничок. Дерев'яний посуд або елементи декору з такої ялинки дадуть їй змогу прожити друге життя після завершення свят.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду