Як українцям знайти тимчасове житло і отримати допомогу у Польщі: алгоритм дій

23:10, 24 травня 2023
Посольство України у Польщі підготувало алгоритм дій для шукачів притулку.
Як українцям знайти тимчасове житло і отримати допомогу у Польщі: алгоритм дій
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Посольство України у Польщі підготувало алгоритм дій для українців у разі необхідності знайти тимчасове житло та отримати допомогу.

«КРОК 1
Ознайомитися з інформацією, розміщеною на електронній сторінці Посольства України в Республіці Польща за посиланням poland.mfa.gov.ua розділ «Центри допомоги громадянам України» (https://poland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/shablon?v=646b622e4acd2) та на електронній сторінці, створеній Урядом Республіки Польша: ua.gov.pl.

КРОК 2
Зателефонувати на гарячі лінії допомоги тимчасово переміщеним особам Управління у справах іноземців Республіки Польща за номером +48 47 721 75 75, Фонду справедливості Республіки Польща, яким керує Міністерство юстиції за номером: +48 222 309 900 та на телефон гарячої лінії Управління Верховного комісара ООН у справах біженців: 800-012-948.

КРОК 3
Звернутися до найближчого Центру соціального захисту Республіки Польща (Ośrodek pomocy społecznej), Центру допомоги сім'ї Республіки Польща (Centrum Pomocy Rodzinie), Повітового староства Республіки Польща (Starostwo Powiatowe).

КРОК 4
Звернутися за допомогою до представництв міжнародних організацій, громадський організацій, фондів, культурних, інтеграційних центрів.

Наприклад, до Центру допомоги мігрантам (Caritas Polska), Блакитної точки (ЮНІСЕФ, УВКБ ООН), Фундації Польський форум міграційний (PFM), Fundacja Leny Grochowskiej, Фундації Український дім, Фундації Ocalenie тощо», – йдеться у повідомленні.

Також у Посольстві нагадали, що з 1 травня 2023 року тимчасово переміщені особи, які перебувають у Республіці Польща 180 днів, повинні покривати 75% витрат на проживання (сума становить не більше 60 злотих на особу на день).

Водночас, обов’язок сплачувати за проживання в Центрах для тимчасово переміщених осіб не поширюватиметься на інвалідів, дітей, осіб пенсійного віку, вагітних жінок, осіб, які мають дітей віком до одного року, опікунів (не менше трьох дітей), а також осіб, які перебувають у складному матеріальному становищі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді