З'явився проект меморіалу «Відкритий перелом» на зруйнованому мості в Ірпені: фото

09:02, 6 жовтня 2022
У разі реалізації меморіал стане, ймовірно, однією з найвідоміших пам'яток на околицях Києва.
З'явився проект меморіалу «Відкритий перелом» на зруйнованому мості в Ірпені: фото
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Архітектурне бюро Balbek Bureau представило концепцію меморіального історико-архітектурного комплексу навколо зруйнованого мосту в Ірпені. У разі реалізації меморіал стане, ймовірно, однією з найвідоміших пам'яток на околицях Києва.

Проект називатиметься «Відкритий перелом» – адже багато українців із навколишніх населених пунктів евакуювали саме через цю зруйновану переправу.

«Саме з цього місця, за допомогою наших захисників та захисниць, люди евакуювалися у бік Києва. Під ворожими обстрілами, з дитячими колясками та домашніми тваринами на руках. Фото з українцями, що ховаються під зруйнованим мостом, розлетілися міжнародними виданнями. Світ пам'ятав історію цього місця саме з кадрів «перелому». Наше завдання – зберегти цю пам'ять та зробити це відповідно», – кажуть у бюро.

Команда хоче зберегти «перелом» моста майже в первинному вигляді та обсязі. Нові дороги пропонують проектувати паралельно зруйнованим. На місці тимчасової переправи хочуть збудувати пішохідний міст, а набережну вздовж річки Ірпінь – продовжити до мосту. Поруч із меморіалом передбачається паркування для відвідувачів.

Навколо зруйнованого мосту хочуть облаштувати три оглядові майданчики з різними функціями: майданчик на нижньому рівні хочуть свідомо опустити до рівня очей людей, що знаходилися під мостом, і залишити ділянку без благоустрою; майданчик з боку Ірпеня розміститься посеред дорожнього полотна поруч із розстріляними автомобілями, які повернуть на міст як експозицію; оглядовий майданчик з боку Києва розміститься перед урвищем, де евакуйованих зустрічали рятувальники та рідні. Відкриті оглядові майданчики зруйнують «четверту стіну» між спостерігачами та місцем подій.

З боку Києва також будуть розміщені меморіальні дошки, але вони не загрожуватимуть доступу до зруйнованої ділянки, щоб відвідувачі могли відразу опинитися перед розломом.

Архітектори пропонують облаштувати контрастні пішохідні галереї, що відокремлюють законсервовані руїни від паркової зони.

«Це своєрідна лінія розмежування між подіями березня 2022 року та мирними часами, коли об'єкт може бути втілений у життя», – зазначають у бюро.

Матеріали для створення меморіального комплексу пропонують вибирати асоційовані з вибухом і тодішніми подіями – бетон як зруйновані мостові опори, гравій як кам'яні воронки від снарядів та кортенова сталь як автомобілі, що згоріли під обстрілами.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва