У Верховній Раді пояснили, що змінилося після прийняття постанови про фінансове  забезпечення діяльності народних депутатів України

14:45, 3 серпня 2022
На які надбавки мають право народні депутати України та які зміни передбачені постановою «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», пояснили у парламенті.
У Верховній Раді пояснили, що змінилося після прийняття постанови про фінансове  забезпечення діяльності народних депутатів України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 19 липня 2022 року Верховна Рада ухвалила Постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове  забезпечення діяльності народних депутатів України».

Управління справами Апарату Верховної Ради України на запитання «Судово-юридичної газети» стосовно даної постанови повідомило таке.

Чи мають право народні депутати України після прийняття Постанови № 2425-IX на надбавки до посадового окладу в розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України? На які саме (перелік та розміри)?

Прийняття Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове  забезпечення діяльності народних депутатів України» від 19 липня 2022 року №2425-ІХ не вплинуло на перелік та розміри надбавок, які можуть встановлюватися народним депутатам України відповідно до законодавства.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» надбавки до встановленого Верховною Радою України посадового окладу народному депутату здійснюються у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України.

Постановою ВР від 7 грудня 2017 року № 2240-VIII «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» встановлено розмір посадових окладів народних депутатів України та передбачено у межах видатків на оплату праці, затверджених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, за рішенням комітетів, до предмета відання яких належать питання регламенту і бюджету, здійснення надбавок до посадового окладу народного депутата України.

Надбавки до посадового окладу, які можуть бути призначені народному депутату України, та їх розмір визначаються постановами Кабінету Міністрів України:

від 15 червня 1994 року № 414 «Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв’язку з роботою, що передбачає доступ до державної таємниці»;

від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»;

від 20 квітня 2016 року № 304 «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу».

Згідно з положеннями вказаних нормативно-правових актів народні депутати України можуть отримувати такі надбавки до посадового окладу у встановлених розмірах:

надбавка за інтенсивність праці – до 100 відсотків;

доплата за   науковий   ступінь   кандидата   наук,   доктора   філософії   – 15 відсотків;

доплата за науковий ступінь доктора наук – 25 відсотків;

надбавка за почесне звання «народний» – 40 відсотків;

надбавка за почесне звання «заслужений» – 20 відсотків;

компенсація у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці – від 10 до 20 відсотків, залежно від ступеня секретності інформації.

Чи мають право народні депутати України після прийняття Постанови № 2425-IX 19 липня на надбавку за інтенсивність праці в розмірі до 100 відсотків посадового окладу?

Відповідно до положень законодавчих та нормативно-правових актів України, якими регулюється питання встановлення народним депутатам України надбавок до посадового окладу, надбавка за інтенсивність праці в розмірі до 100 відсотків до посадового окладу може здійснюватися у межах видатків, затверджених законом України про Державний бюджет України на відповідний рік, за рішенням комітетів, до предмета відання  яких належать питання регламенту і бюджету.

З коштів якої бюджетної програми будуть фінансуватися такі надбавки?

Оплата праці народних депутатів України, в тому числі виплата надбавок і доплат, здійснюється за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої  діяльності Верховної Ради України».

Чи здійснювався перерозподіл коштів для забезпечення реалізації норм Постанови № 2425-IX? З яких саме бюджетних статей?

Реалізація норм Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» від 19 липня 2022 року № 2425-ІХ не потребує додаткових фінансових і матеріальних витрат за рахунок Державного бюджету України та здійснення перерозподілу коштів.

Прийняття зазначеної Постанови Верховної Ради України зумовлено прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 9 липня 2022 року № 2385-IX, яким, зокрема, проведено перерозподіл видатків, у тому числі й між бюджетними програмами, передбаченими Апарату Верховної Ради України.

Так збільшення видатків за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» відбулося за рахунок відповідного зменшення за програмою 0111020 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України». Крім того, здійснено перерозподіл видатків у межах програми 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» з урахуванням фактичної ситуації та потреби у коштах.

На які цілі до 1 липня 2022 року були передбачені бюджетні кошти, за рахунок яких буде фінансуватися реалізація Постанови № 2425-IX, зокрема, у частині виплати надбавок народним депутатам?

Зазначені кошти передбачені Апарату Верховної Ради України за бюджетними програмами 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» та 0111020 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України». Перерозподіл коштів здійснено у зв’язку із тимчасовою втратою актуальності або неможливістю проведення ряду запланованих заходів.

Кошти, за рахунок яких проведено перерозподіл видатків, були передбачені, зокрема, для:

компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера;

відряджень народних депутатів України, в тому числі, за кордон;

оплати послуг з нерегулярних авіаційних перевезень офіційних делегацій на чолі з Головою Верховної Ради України або на чолі з першим заступником Голови Верховної Ради України (ДАП «Україна»);

відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень;

надання послуг з обслуговування офіційних прийомів, представницьких та інших заходів за участю керівництва Верховної Ради України, послуг з усного та письмового перекладу, технічне обслуговування та ремонт засобів комп’ютерної техніки, адміністрування та захист баз даних, телефонний зв’язок та передача даних, придбання ліцензій, інші послуги;

проведення Весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО в Україні у зв`язку з перенесенням заходу до іншої країни після початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України;

придбання матеріалів, обладнання, паперу, офісного приладдя, комп’ютерного обладнання та запасних частини до комп'ютерної техніки, аудіовізуального обладнання, телефонного обладнання, друкованої продукції тощо.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва