Податкову амністію продовжили до 1 березня 2023 року

15:01, 15 серпня 2022
Верховна Рада схвалила закон, яким продовжила строк податкової амністії.
Податкову амністію продовжили до 1 березня 2023 року
Фото: Голос України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада продовжила податкову амністію капіталів до 1 березня 2023 року.

Відповідну правку підтримано в законі #7506-1, який прийнято в цілому. Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Ярослав Железняк.

Раніше (до війни) передбачалося, що податкова амністія триватиме лише до 1 вересня 2022 року і продовжувати її не будуть.

Нагадаємо, у 2021 році було прийнято Закон про «податкову амністію» - запроваджено одноразове добровільне декларування фізичними особами їх активів та сплату одноразового збору до бюджету.

«Громадяни, які скористаються цією можливістю, зможуть спокійно розпоряджатися своїми активами. Для них це буде чиста фінансова історія. Більше того, громадянам, які задекларували активи та сплатили з них збір, держава гарантує звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Декларування проводиться лише один рік. У період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року», - зазначав тоді міністр фінансів Сергій Марченко.

«Сьогодні багато хто з громадян міг чути про «непрямі методи контролю» саме в контексті добровільного декларування. Так, їх буде введено в майбутньому, оскільки такий обов'язок передбачається Законом № 1539.

Мінфін разом із Податковою вже почав напрацьовувати відповідний законопроект.

Йдеться про те, що контролюючі органи будуть проводити зіставлення реального рівня життя людини, його стану – з наявною інформацією про отримані доходи та сплачені з них податки. Відповідно такі інструменти в майбутньому поширюватимуться на всіх громадян – платників податків.

Уряд має дев'ять місяців на розробку та погодження законопроекту. Тому зараз нам усім варто сконцентруватись на добровільному декларуванні», - розповідав міністр фінансів.

Також Сергій Марченко наголошував, що після податкової амністії Податкова служба перевірить усі доходи фізосіб із 1995 року.

«Умовно кажучи, якщо існує факт купівлі великого об'єкта нерухомості, при цьому задекларованих доходів немає, і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не були сплачені податки… Наслідком цього буде те, що у податкової є право донарахувати суму несплачених податків», - заявив голова Мінфіну.

Нагадаємо, як зазначав неодноразово ідеолог податкової амністії, голова парламентського Комітету Данило Гетманцев, громадяни зможуть почати жити з «чистого аркуша» (тільки сплативши державі зі своїх активів до цього певний відсоток).

У законі про податкову амністію міститься норма, згідно з якою навіть якщо ви не подасте так звану «нульову декларацію», імперативно вважатиметься, що ви вже повідомили податкову, що не маєте активів у розмірі більшому, ніж передбачено законом.

«Сьогодні ми проводимо першу та єдину амністію, яка дозволить «вийти у білу» кожному українцю. Скористаєшся такою допомогою держави – зможеш використати свої гроші та уникнути у майбутньому відповідальності. Не скористаєшся – потім пояснюватимеш, звідки в тебе гроші, якщо держава запровадить якісь додаткові норми», - заявив Гетманцев в інтерв'ю, опублікованому на сайті партії «Слуга народу».

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки