У Верховній Раді пропонують звузити заборону виконання судових рішень, яка діє на певних територіях

12:45, 1 вересня 2022
Заборону відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень пропонується поширити лише на території, які тимчасово окуповані.
У Верховній Раді пропонують звузити заборону виконання судових рішень, яка діє на певних територіях
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 7717 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння примусовому виконанню судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) в умовах воєнного стану», автором якого виступає член Комітету ВР з питань правової політики Валерій Божик.

Так, відповідно до чинної норми закону про виконавче провадження забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованої РФ території України, а також прилеглих до неї територій.

Дану норму у законопроекті пропонується замінити такою:

«Забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації».

Також пропонується надати державним та приватним виконавцям можливість безоплатно отримувати відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань з метою здійснення ними повноважень в електронній формі через портал електронних сервісів.

Як зазначає автор, Верховною Радою 28.07.2022 прийнято Закон № 2468-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави», який 18.08.2022 повернуто з підписом Президента.

Цим Законом абз. 15 п. 10-2 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про виконавче провадження» викладено у новій редакції, відповідно до якої забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованої РФ території України, а також прилеглих до неї територій.

«Водночас зі змісту переліку, затвердженого цим центральним органом виконавчої влади вбачається, що до нього включені територіальні громади, на території яких активні воєнні (бойові) дії не проводяться (зокрема, Запорізька та Миколаївська міські територіальні громади).

При цьому, зміни до абзацу 15 пункту 10-2 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону виключають можливість застосування заходів примусового виконання рішень органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями на територіях, на яких активні воєнні (бойові) дії не ведуться, але вони включені до Переліку.

Враховуючи викладене, варто зауважити, що така ситуація призводить до невиконання судових рішень, а відтак до порушення закріпленого в статті 129-1 Конституції України принципу обов’язковості виконання судових рішень», - зазначає Валерій Божик.

Встановлена заборона поширюється також на рішення про стягнення коштів на користь держави, що призведе до неможливості забезпечення відповідних надходжень до державного бюджету.

Крім цього, такі обставини можуть призвести до значних витрат державного бюджету, оскільки Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях покладає відповідальність за тривале невиконання рішення суду на державу, у разі якщо через запроваджене нею державне регулювання вона унеможливлює примусове виконання рішень.

Тому автор пропонує поширити заборону відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень виключно на території, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії РФ, у період такої окупації.

Також проектом пропонуються зміни статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», якими передбачається безоплатне отримання державними та приватними виконавцями відомостей з Єдиного державного реєстру з метою здійснення ними повноважень.

Такі зміни кореспондуються із ч. 5 статті 18 Закону, якою передбачено право виконавців на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної, яка міститься в державних базах даних і реєстрах, у тому числі електронних.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду