Переведення судді місцевого суду шляхом відрядження на посаду судді апеляційної інстанції неприпустимо — Вища рада правосуддя

08:10, 16 вересня 2022
У Раді правосуддя вважають, що таке відрядження можливе лише після підтвердження кваліфікації судді.
Переведення судді місцевого суду шляхом відрядження на посаду судді апеляційної інстанції неприпустимо — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя 15 вересня виступили категорично проти ініціативи Верховної Ради  щодо відрядження без відповідного конкурсу суддів місцевих судів на посади суддів апеляційної інстанції.

Нагадаємо, що відповідний законопроект № 6049, ініціатором якого стала група народних депутатів фракції “Слуга народу”, днями був включений до порядку денного.

Згідно з текстом законопроекту пропонується тимчасово, до дня завершення ВККС конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеного ще 9 серпня 2019 року, наділити Вищу раду правосуддя повноваженнями здійснювати відрядження суддів місцевого, апеляційного суду або Верховного Суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації строком на один рік.

Відрядження запропоновано здійснювати ВРП у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному апеляційному суді, загрозою припинення роботи апеляційного суду у зв’язку з надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя та за згодою відповідного судді.

У разі, якщо Вища рада правосуддя буде не повноважною внаслідок відсутності достатньої кількості її членів, відповідні повноваження пропонується надати Раді суддів України.

Втім, у Раді правосуддя концептуально не погодились з положеннями законопроекту № 6049.

Так, в. о. голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов зазначив, що переведення судді місцевого суду шляхом відрядження на посаду судді апеляційної інстанції можливе лише після підтвердження суддею місцевого суду можливості здійснювати правосуддя саме в суді апеляційної інстанції.

Крім того, як зазначив Віталій Саліхов, зараз взагалі не передбачено коштів для Державної судової адміністрації на забезпечення такого переведення.

У Раді правосуддя також звернули увагу, що суддівська винагорода судді апеляційної інстанції є більшою, ніж у судді першої інстанції, тому такі виплати у зв’язку з переведенням потребуватимуть додаткових асигнувань державного бюджету.

У якості компромісного варіанту у Раді правосуддя запропонували здійснювати переведення суддів вищих судів та суддів касаційної інстанції, за умови залишення розміру суддівської винагороди на рівні вищого суду.

Також, на думку Ради правосуддя, посади суддів апеляційних судів могли б зайняти кандидати, які увійшли у фінальні рейтингові списки претендентів на посади суддів касаційних судів Верховного Суду, тобто підтвердили здатність здійснювати правосуддя, хоч і не стали суддями головного суду країни.

Також Віталій Саліхов наголосив, що переведення судді є конституційним повноваженням і прерогативою Вищої ради правосуддя та не може покладатися на Раду суддів України, яка є органом суддівського самоврядування і не наділена владними повноваженнями із цього питання.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді