Верховна Рада розширила коло осіб, що мають право на демобілізацію: які правки внесли перед прийняттям закону

14:33, 21 вересня 2022
Перед прийняттям законопроекту про розширення кола осіб, які можуть демобілізуватися, було внесено коригування: потрібно не просто мати 3 дітей до 18 років, а й брати участь у їхньому утриманні та вихованні.
Верховна Рада розширила коло осіб, що мають право на демобілізацію: які правки внесли перед прийняттям закону
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 20 вересня парламент ухвалив у цілому законопроєкт №7678, яким дозволяє демобілізацію для чоловіків, у сім’ї яких упродовж несення військової служби народилася третя дитина.

«Цим законопроєктом ми додаємо до категорії сімейних обставин для звільнення з військової служби під час воєнного стану наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років. Тобто якщо дитина народилась вже під час несення служби, військовий матиме право на демобілізацію», – прокоментував голова комітету нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Слід зауважити, що перед прийняттям до законопроекту було внесено деякі зміни.

Спочатку пропонувалося внести зміни до підпункту «г» пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», якими встановлюється, що однією з підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом із числа резервістів в особливий період, є наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

Однак Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило зауваження до поданого проекту Закону та звернуло увагу, зокрема, на те, що сама наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років (як це пропонується у проекті) не завжди означає, що ці діти перебувають на його утриманні. Адже непоодинокими є випадки, коли у особи є неповнолітні діти, проте вона не бере участі у їхньому утриманні та вихованні.

Тому врешті підпункт «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» доповнили таким чином: «перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років».

Також у ГНЕУ звернули увагу, що наразі така підстава звільнення з військової служби, як наявність дітей віком до 18 років, передбачена для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації – протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану – до оголошення демобілізації), військовослужбовців, які проходять кадрову військову службу, під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації – протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану – до оголошення демобілізації) у мирний час. Проте ця підстава звільнення відсутня для даної категорії військовослужбовців у період з моменту оголошення мобілізації – протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану – до оголошення демобілізації.

«Тому, для забезпечення рівних умов військової служби у разі встановлення такої підстави звільнення під час воєнного стану для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, як наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років, слід було б розглянути можливість встановлення аналогічної підстави і для інших категорій військовослужбовців у період з моменту оголошення мобілізації – протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану – до оголошення демобілізації», - зазначили у ГНЕУ.

Наразі закон передано на підпис Президенту.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва