Рада схвалила проект про відновлення втрачених матеріалів кримінальної справи, у якій не завершено судове провадження

20:00, 18 жовтня 2022
Схваленим Радою законопроектом передбачається можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, у якому не завершено судове провадження, а у разі неможливості їх точного відновлення можна буде відновити матеріали в обсязі, необхідному для ухвалення судового рішення.
Рада схвалила проект про відновлення втрачених матеріалів кримінальної справи, у якій не завершено судове провадження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чинною статтею 615-1 КПК України законодавець передбачив можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, яке не завершилося направленням обвинувального акта, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду.

Водночас у КПК залишається не забезпеченою можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, у якому не закінчено судове провадження (підготовче судове провадження, судовий розгляд, провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, а також за нововиявленими або виключними обставинами).

Крім того умова, яка встановлена статтею 615-1 КПК України, а саме – імперативна необхідність точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження, в умовах воєнного стану є майже недосяжною, адже у певних випадках через об’єктивні обставини відновити втрачені матеріали у точному обсязі неможливо.

З огляду на вищевикладене, враховуючи умови, за яких кримінальне провадження було втрачено (воєнні дії держави-агресора, що супроводжуються захопленням територій України, знищенням адміністративних будинків судів), Верховна Рада визнала доцільним виключення вимоги щодо точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження. У таких ситуаціях суд має відновити матеріали втраченого провадження у тому обсязі, який є можливим, та який забезпечить можливість суду ухвалити відповідне судове рішення.

Так, Верховна Рада 18 жовтня схвалила за основу законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану» №7494, поданий народним депутатом України Денисом Масловим та ін.

Законопроект розроблений з метою уточнення окремих положень КПК про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану.

Законопроектом у період дії воєнного стану передбачається:

- можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, у якому не завершено судове провадження. Крім того, у разі неможливості їх точного відновлення передбачено можливість відновити матеріали в обсязі, необхідному для ухвалення судового рішення (зміни до статті 615-1 КПК України);

- встановити, що у разі якщо після скасування запобіжного заходу особа отримає відмову територіального центру комплектування у проходженні військової служби, прокурор подає клопотання про обрання щодо неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (зміни до статті 616 КПК України).

Так, у статті 615-1 КПК (Відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану) передбачаться таке.

Відновленню підлягають втрачені матеріали кримінального провадження, яке не завершилося направленням обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду, а також матеріали кримінального провадження, у якому не завершено судове провадження.

Матеріали кримінального провадження, не направлені з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду, а також матеріали кримінального провадження, у якому не завершено судове провадження, підлягають відновленню за рішенням слідчого судді, суду у разі надходження клопотання від прокурора або слідчого чи дізнавача, погодженого з прокурором, або сторони захисту чи потерпілого, за умови наявності витягу з Єдиного реєстру досудового розслідування або постанови про початок досудового розслідування.

Клопотання про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження розглядається слідчим суддею того суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, судом, який здійснював судове провадження, а в разі неможливості з об’єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя – слідчим суддею іншого суду або іншим судом, визначеним в порядку, передбаченому законодавством.

На підставі зібраних і перевірених матеріалів слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити. У разі недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження в тому обсязі, який, на його думку, є достатнім для ухвалення судового рішення, яким суд завершує відповідну стадію судового провадження.

Неможливість точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження не може бути підставою для відмови у розгляді відповідного клопотання або підставою для закриття розгляду клопотання про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження.

Також вносяться зміни до статті 616 КПК (Скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або зміна запобіжного заходу з інших підстав). Відповідно до них:

Підозрюваний, обвинувачений, стосовно якого скасовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, має невідкладно, не пізніше 24 годин, з'явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації.

У разі нез'явлення такої особи у вказаний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації, а також у разі отримання такою особою відмови у проходженні військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, отримання висновку про непридатність такої особи до несення військової служби в умовах воєнного стану, прокурор подає клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На думку Офісу Генерального прокурора, запропоновані проектом нововведення є слушними і концептуально підтримуються. Водночас з метою удосконалення правового регулювання порушеного питання доцільним вбачається доповнити проект положеннями, які передбачають можливість відновлення втрачених матеріалів слідчим суддею, судом не лише за клопотанням сторін кримінального провадження, а і за власною ініціативою (зміни до частини 2 статті 6151 КПК України).

Такої ж думки додержується і Національне антикорупційне бюро України.

Національне антикорупційне бюро, серед іншого, зазначило, що запропоновані зміни у частину п’яту статті 6151 КПК України фактично позбавляють можливості суд відмовити у відновленні матеріалів кримінального провадження, якщо зібраних матеріалів недостатньо для прийняття такого рішення.

Згідно із запропонованою редакцією слідчий суддя, суд уповноважений прийняти рішення про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження повністю або частково; відновити матеріали втраченого кримінального провадження в обсязі, достатньому для ухвалення судового рішення, яким суд завершує відповідну стадію судового провадження. А тому вважає за доцільне доповнити КПК положеннями про можливість відмови суду у відновленні матеріалів втраченого провадження із можливістю повторного звернення до суду, як це і передбачає чинна редакція.

Також, на їх думку, у проекті доцільно передбачити положення, відповідно до яких територіальний центр комплектування має поінформувати прокурора про відмову у проходженні військової служби особі з метою подальшого обрання запобіжного заходу щодо неї (зміни до статті 616 КПК України).

Автор: В‘ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області