Законопроект про відбір суддів Конституційного Суду переписали: Дорадча група сама зможе відсіювати кандидатів і припиняти їх участь в конкурсі

08:11, 10 грудня 2022
Венеційська комісія вирішила роз’яснити свій Висновок, і законопроект переробили докорінно з розширенням повноважень Дорадчої групи з «міжнародниками» стосовно відсіювання кандидатів до КСУ.
Законопроект про відбір суддів Конституційного Суду переписали: Дорадча група сама зможе відсіювати кандидатів і припиняти їх участь в конкурсі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», у листопаді Венеційська комісія надала в цілому схвальний висновок відносно законопроекту № 7662 про відбір кандидатів на крісло судді Конституційного Суду України за новою процедурою, тобто із залученням Дорадчої групи, куди увійдуть експерти від міжнародних суб’єктів, зокрема і від самої Венеційської комісії.

Згодом у Верховній Раді переробили законопроект №7662, який був прийнятий за основу 6 вересня, тобто, до висновку ВК. Зокрема, його версія від 30 листопада передбачає, що кандидатів до КСУ з негативною оцінкою від «міжнародників» теж зможуть призначити.

7 грудня 2022 року стало відомо, що одразу троє суддів КСУ по квоті Верховної Ради склали повноваження суддів і звільнились у відставку. Вочевидь, масова відставка суддів КСУ за квотою парламенту 7 грудня не є випадковою, і деякі експерти припустили, що це може бути пов’язано із бажанням призначити суддів КСУ за старою процедурою.

Разом з тим, 9 грудня Комітет Верховної Ради з питань правової політики ще раз розглянув законопроект 7662.

«Під час сьогоднішнього комітету рекомендували до прийняття у другому читанні та в цілому два законопроекти.

Перший — № 4482 щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Повторний комітетський розгляд другого законопроекту №7662 про добір суддів до КСУ ініціювали через висновки юридичного управління ВР. Зволікати з прийняттям аж ніяк не можна. Позавчора 3 судді КСУ втратили свої повноваження — пішли у відставку. Всі троє - за квотою ВР.

У вчорашньому листі Венеційська комісія роз'яснила окремі положення свого висновку по цьому проекту.

 Що змінилося:

  • Дорадча група експертів (ДГЕ) тепер спочатку оцінює кандидатів в судді КСУ на відповідність критерію високих моральних якостей. За результатами кандидат може отримати дві оцінки: «відповідає» і «не відповідає». Для оцінки «відповідає» потрібно мінімум 4 голоси членів ДГЕ.
  • Далі ДГЕ оцінює тих, хто отримав оцінку «відповідає» на предмет професійної компетенції. Всі інші припиняють участь у конкурсі.
  • Оцінка по професійній компетентності може закінчитися з результатом «найбільш відповідає» (5 і більше голосів експертів із 6), «відповідає» (4 голоси) та «не відповідає» (3 і менше голосів).
  • Потім суб'єкти призначення суддів (ВР, з'їзд суддів чи Президент України) обирають з тих, кого ДГЕ оцінила на компетентність в такому ж порядку ‐ спочатку з тих хто «найбільше відповідає”, потім «відповідає», а якщо ніхто не підійде ‐ тоді з тих хто «не відповідає» по компетентності.
  • Таким чином, ДГЕ отримає право відсіювати кандидатів за критерієм моральності і припиняти їх участь в конкурсі», - зазначив народний депутат Роман Бабій.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва