Посли G7 на зустрічі з Андрієм Єрмаком обговорили судову реформу

10:17, 27 січня 2023
У той же день Вища рада правосуддя у своїх уточнених висновках до ДАП виступила проти повторної переатестації суддів.
Посли G7 на зустрічі з Андрієм Єрмаком обговорили судову реформу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ввечері 26 січня на сайті Офісу Президента зʼявилася інформація, що керівник ОП Андрій Єрмак обговорив із послами країн «Групи семи» та ЄС підтримку запропонованої Україною формули миру.

Зокрема, за словами керівника Офісу Глави держави, до вказаної дати може бути проведена спеціальна сесія Генасамблеї ООН, на якій розглядатиметься резолюція про підтримку формули миру, запропонованої Президентом Володимиром Зеленським під час виступу на нещодавньому саміті G19 в Індонезії.

Також, як повідомляє ОП, «учасники зустрічі обговорили можливі нові формати інформування світової спільноти, зокрема послів та представників країн-партнерів, про останні напрацювання експертної групи Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії".

Разом з тим, у Твіттері послів «Великої сімки», куди входять США, Канада, Велика Британія та ін., повідомляється про те, що темою розмови була і судова реформа та боротьба з корупцією.

«Посли G7 провели зустріч з головою ОПУ Андрієм Єрмаком, щоб підтвердити свою повну солідарність із Україною та непохитну підтримку її зусиль задля справедливого миру. Ми також наголосили на важливості судової реформи, корпоративного управління та боротьби з корупцією»,- зазначається у Твіттері.

Нагадаємо, що 26 січня сформована відповідно до вимог партнерів Вища рада правосуддя під час засідання вирішила уточнити свої зауваження до проекту Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки, яка готувалася НАЗК.

Раніше НАЗК повідомило, що рекомендує Уряду не враховувати попередні зауваження ВРП.

Зокрема в уточненнях ВРП виступила проти повторної переатестації суддів. А також проти значного розширення повноважень ГРД, негативний висновок якої фактично буде мати вагу остаточного рішення під час оцінювання судді, як це було запропоновано проектом ДАП.

«ВРП

  • вважає за необхідне закріпити норму про те, що проведення процедур кваліфікаційного оцінювання не повинно призвести до повторного оцінювання тих суддів, які пройшли таке кваліфікаційне оцінювання під час процедур первинного кваліфікаційного оцінювання, конкурсних процедур чи процедур добору;
  • виступає за чітке визначення статусу, обсягу повноважень та відповідальність Громадської ради доброчесності, чітке врегулювання та визначення об’єктивних критеріїв до кандидатів до складу ГРД, а також запровадження ефективного механізму контролю за врегулюванням конфлікту інтересів у діяльності членів ГРД, відповідно до рекомендацій GRECO», - зазначається на сайті Вищої ради правосуддя.

Разом з тим, як раніше розповідав заступник голови НАЗК Андрій Вишневський, саме під цю програму партнери будуть виділяти кошти.

Також він підкреслив, що 3 лютого 2023 року відбудеться саміт Україна-ЄС, а у березні відбуватиметься оцінювання того, як Україна виконала 7 вимог для того, щоб відкрилися переговори про членство.

«Питання того, коли буде затверджена Державна антикорупційна програма, і як вона буде виконуватися, безумовно, буде на порядку денному і ці питання будуть ставитися. А пізніше, коли відкриються переговори, буде окремий розділ цих переговорів, який стосуватиметься антикорупційної політики», - зауважив він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України