Законопроект про скасування Господарського кодексу викликав занепокоєння у європейських компаній, ЛИСТ

14:16, 3 лютого 2023
Європейські партнери направили лист до Верховної Ради щодо негативних наслідків скасування Господарського кодексу.
Законопроект про скасування Господарського кодексу викликав занепокоєння у європейських компаній, ЛИСТ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада найближчим часом розгляне законопроект №6013 від 09.09.2021, який передбачає визнання Господарського кодексу України таким, що втратив чинність.

Даний законопроект був схвалений на засіданні Комітетом з питань економічного розвитку Верховної Ради без попередніх консультацій з представниками науковців господарсько-правового напряму, суддів господарських судів, арбітражних керуючих, а також без врахування думки Комітету з питань правової політики, до предмету відання якого безпосередньо віднесено питання внесення змін до законодавства.

Відповідна законодавча ініціатива не залишилась поза увагою європейського співтовариства.

Як випливає з листа, що опинився у розпорядженні «Судово-юридичної газети», австрійське Енергетичне Співтовариство звернулось до Голови Комітету з питань економічного розвитку з листом від 24.01.2023 №UA-MC/O/alo/09/24-01-2023, в якому звернуло увагу на негативні наслідки прийняття законопроекту №6013 від 09.09.2021.

У вказаному листі іноземні компанії, які є потенційними інвесторами у відбудову України, звернули увагу на неврахування законодавцем, що лише Господарський кодекс України встановлює систему засобів державної економічної політики; принципи взаємодії держави та підприємництва; визначає правовий статус державних, у тому числі казенних, та комунальних підприємств; гарантії компенсаційної форми майнової відповідальності господарюючих суб’єктів; містить інститут оперативно-господарських санкцій та ін.

Натомість його скасування:

  • залишить інструменти державного регулювання економіки без законодавчих обмежень;
  • нівелює у правовій системі численні запобіжники від незаконних операцій із державною та комунальною власністю, від неправомірного банкрутства та від тиску з боку банківських установ,
  • створить комфортні умови для сучасних монополістів.

Окремої уваги заслуговує негативний вплив нівелювання ГК України на судову систему, оскільки відсутність законодавчого визначення господарської діяльності та господарського договору ускладнить розмежування судової юрисдикції та призведе до нових спорів щодо підвідомчості судових справ між господарським та загальним судами. Зокрема, у спорах про банкрутство і захист економічної конкуренції, до вирішення яких на сьогодні не готові суди загальної юрисдикції через їх складність та специфічність. Тож, це позначиться на якості прийняття судових рішень та доступі до правосуддя в цілому.

Європейські партнери навели доводи щодо необхідності для сталого розвитку економіки країни наявності у правовому полі України єдиного кодифікованого законодавчого акту, який регулюватиме сферу господарювання.

З огляду на це, існує очевидна потреба у винесенні законопроекту №6013 на обговорення широкого кола кваліфікованих спеціалістів шляхом проведення парламентських слухань, конференцій, «круглих столів» та ін., створення робочої групи за участі суддів господарських судів та науковців господарського-правового напряму для розробки нової редакції Господарського кодексу України.

Автор: Наталя Мамченко

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси