Більше суддів або можливість розглядати частину справ одноособово: які плани озвучили у Вищому антикорупційному суді

16:56, 13 лютого 2023
У Вищому антикорупційному суді вважають необхідним розширити штат суду або внести зміни до законодавства.
Більше суддів або можливість розглядати частину справ одноособово: які плани озвучили у Вищому антикорупційному суді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для того, щоб Вищий антикорупційний суд України вийшов на більш значні показники роботи, необхідно або внести зміни до законодавства і дозволити суддям розглядати справи одноособово, або ж розширити штат суддів. Таку думку висловив в. о. голови ВАКС Олег Павлишин, коментуючи питання, 100 вироків – це багато чи мало.

«Наш суд починаючи з 24 лютого ні на день не припиняв роботу. У 2022 році ми, незважаючи на воєнний стан, винесли більше вироків, ніж у 2021 році.

За 2021 – винесено 27 вироків.

За 2022 – 34 вироки.

В цьому році вже винесено 6 вироків. Тобто, показники зростають.

Крім того, збільшено не лише кількість справ, але й розширено юрисдикцію. Розглянуті справи по цивільній конфіскації і по застосуванню санкцій. Коли взяти статистику, за цей час надійшло 14 адміністративних позовів стосовно санкцій, з яких 11 вже розглянуто. І частково або повністю задоволено. Тобто, відмов у задоволенні позовів не було

По цивільній конфіскації - 5 позовів і 4 було задоволено», - зазначив він.

100 вироків

«Багато чи мало 100 вироків? Треба враховувати такі обставини. У нас є колегіальний розгляд справ. Тобто, розглядає справу колегія у складі 3 суддів. Близько 10 суддів слідчих. Значить, розглядати справи по першій інстанції могли у середньому 18 суддів. Але враховуючи колегіальний розгляд, виходить, що робочий день ділиться на 6 суддів.

Тобто, при такому навантаженні і порядку розгляду справи виходить, що тільки 6 суддів на день можуть повноцінно розглядати свої справи.

Враховуючи цю специфіку, 100 вироків це багато. Можна збільшити кількість розглянутих справ, коли внести зміни до законодавства і вирішити питання про одноособовий розгляд справ.

Або інший шлях – збільшити штат суддів. Тому ефективність буде залежати від вирішення першого або другого питання.

В цьому році також було розглянуто питання по 616 КПК, і на підставі рішень судів направлено на обороноздатність України 1,2 млрд грн. Тобто, суд враховував обставини воєнного часу.

Сподіваюся, що стосується ефективності роботи, питання будуть вирішені або внесенням змін до законодавства стосовно складу суду або збільшенням штату нашого суду», - розповів очільник ВАКС.

Новий КПК

Також очільник ВАКС вважає доцільним розробити та ухвалити новий КПК.

«Якісна робота правоохоронних органів та суду залежить від якості законодавства.

В першу чергу, я бачу перспективи досягнення якісних показників у тому, щоб змінити законодавство, яким ми керуємося у роботі. Перше це КК, вже є розроблено проект, він є досить прогресивним, питання лише у тому, коли він буде поданий на комітет та розглянутий.

Друге питання це процесуальний кодекс. Він є найбільш проблемним місцем у нашій роботі. В одному з засідань адвокат сказав, що 90% проваджень, які він вів, закрили внаслідок виявлених ним процесуальних порушень. Процесуальні порушення були пов’язані з тим, що законодавство нечітке та нестабільне. Тому можна стати на шлях розробки нового КПК. Я бачу більше перспектив у розробці нового.

Судді ВАКС неодноразово подавали свої пропозиції щодо свого бачення проблемних моментів у КПК, але результатів, щоб були внесені ті зміни, які б сприяли покращенню роботи, поки немає.

Зараз навантаження досить велике. Рано чи пізно постане питання щодо збільшення штату суду. Тоді ми будемо звертатися до Вищої ради правосуддя», - розповів Олег Павлишин.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду