Родина детектива НАБУ Володимира Церковного придбала земельну ділянку 436 кв м та будинок 143 кв м у Бучанському районі за 10 тисяч доларів

15:30, 24 лютого 2023
Комісія з відбору директора НАБУ провела співбесіду з керівником відділу НАБУ Володимиром Церковним, який документував спробу підкупу Холодницького і Ситника: до кандидата виникли майнові питання.
Родина детектива НАБУ Володимира Церковного придбала земельну ділянку 436 кв м та будинок 143 кв м у Бучанському районі за 10 тисяч доларів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комісія з відбору нового директора НАБУ 24 лютого провела співбесіду з Володимиром Церковним, який є старшим детективом-керівником Першого відділу детективів третього підрозділу детективів НАБУ. Почав працювати у НАБУ з лютого 2016 року. До цього був слідчим ГУНП України у Харківській області, почав кар’єру з інженера групи оперативного зв’язку у липні 1999 року.

Його відділ документував два факти спроби підкупу працівників НАБУ та САП. «Це керівник одного з держпідприємств, який намагався за 100 тисяч доларів США вирішити питання закриття провадження та спроба колишнього міністра вирішити питання про закриття провадження за 5 млн доларів США», - зазначив кандидат в анкеті.

Нагадаємо, у липні 2020 року НАБУ і САП заочно повідомили колишньому міністру екології Миколі Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком. До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабара на той час керівнику САП Назару Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів.

Співбесіда з Церковним була найкоротшою і тривала близько 20 хвилин. Разом з тим, до нього, як і до інших детективів НАБУ, які претендують на крісло директора, виникло чимало майнових питань.

«Відповідно до Вашої майнової декларації за 2015 рік 22.03.2011 Ви набули у власність «Хюндай Акцент», але не вказали його вартість», - зазначили у Комісії. На це кандидат відповів, що не збереглися документи.

«Відповідно до декларацій Ваша дружина набула «Ауді А4», поясніть підстави та вартість», - запитали члени Комісії.

«Дійсно, моя дружина придбала це авто на території України. Але він був придбаний у США на аукціоні з великими пошкодженнями. Тому ця вартість відповідала ринковій. Придбали його за 135 тисяч грн. Але документи, знов таки, не збереглися», - пояснив Церковний.

«Відповідно до повідомлення від 13.01.2017 року Ви отримали подарунок 600 тисяч грн від своєї матері. Поясніть походження коштів…»

«Це було житлове питання, бо до цього часу у мене не було житла. Тому мати вирішила продати свою квартиру у Харкові. Ці кошти були подаровані мені з метою подальшого придбання житла. Договір купівлі-продажу квартири теж втрачений. Але ці дані можна знайти у Реєстрі», - зазначив кандидат.

«Чому тоді Ви не надали ці дані тоді у Комісії? Якщо так легко зробити «скріншот»?» - запитав голова Комісії Микола Кучерявенко.

«Ну, це ж треба мати повноваження. Свої повноваження детектива я ж не можу використовувати у даній ситуації. А доступ до бази Реєстру, наскільки він відкритий, не можу сказати», - зазначив детектив НАБУ (зауважимо, що станом на зараз доступ до Реєстру нерухомості відкрито – прим. ред.).

«Ваша дружина набула у власність земельну ділянку 436 кв м та будинок 143 кв м у селі Крюківщина Бучанського району. Підстави набуття та вартість?» - спитала Комісія.

«Так, дійсно, моя дружина набула у 2017 році право власності на земельну ділянку та будинок. Загальна сума – 10 тисяч доларів.

Середньоринкова вартість такого будинку з ремонтом на той час була десь від 40 тисяч доларів. Однак цей будинок був придбаний без ремонту, підключених мереж і там були недоліки, на що відразу вказав забудовник. Тому ми домовилися на цій ціні.

Надалі проводився досить довго ремонт, майже два роки. З врахуванням тих вкладень, він вже обійшовся біля 60 тисяч доларів. І ремонт ще триває», - зауважив Володимир Церковний.

«За рахунок яких коштів Ваша дружина придбала цей будинок?»

«Це ті кошти, які подарувала мені мати.

Іншу частину коштів ми отримали від бабусі моєї матері», - розповів кандидат.

«Відповідно до Реєстру судових рішень Ви виступали відповідачем у справі за позовом Романова Сергія Анатолійовича стосовно визнання за ним права власності на авто», - зазначили у Комісії.

«В свій час я користувався за довіреністю авто «Шевроле Лачетті». Потім це авто було передано за довіреністю Романову. Він користувався тривалий час, загубив оригінали довіреностей та не міг переоформити. А у власника були проблеми, і він відмовлявся кудись їхати та переоформлювати. І Романов вирішив вийти ситуацію шляхом визнання за ним права власності. Я не заперечував і засідання проводилися без моєї участі», - зазначив кандидат.

Член Комісії Кирило Легких задав питання стосовно дисциплінарних стягнень за час роботи в НАБУ.

«Так, дійсно, був такий факт притягнення до дисциплінарної відповідальності у 2017 році.

Мій підлеглий проводив обшук, це була реалізація отримання хабара, це був колишній ректор…

На цьому обшуку була вилучена велика кількість готівки, різної валюти різними номіналами. Однак згідно інструкції ці кошти треба було наступного ж дня поставити на облік у Бюро. Він цього не встиг зробити, треба було їх перерахувати, оглянути. У нього зайняло це 2 дні. Я знаходився у відпустці, але, як вирішила дисциплінарна комісія, я мав вийти з відпустки та встановити цей факт. Я отримав зауваження за неналежний контроль за підлеглим», - розповів Церковний.

У міжнародних експертів питань до кандидата не виникло.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді