Російські олігархи намагаються позбутися західних санкцій, посилаючись на те, що фінансували Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», — Юрчишин

17:20, 14 березня 2023
Окремо серед аргументів за зняття санкцій зазначено те, що російські олігархи — «відомі меценати, які в тому числі фінансували Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».
Російські олігархи намагаються позбутися західних санкцій, посилаючись на те, що фінансували Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», — Юрчишин
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Російські олігархи, наближені до путіна, намагаються позбутися західних санкцій, у тому числі через так звану російську опозицію. Окремо серед аргументів зазначено те, що російські олігархи — відомі меценати, які в тому числі фінансували Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр». Про це повідомив народний депутат України Ярослав Юрчишин.

«Нещодавно в медіа було опубліковано лист, адресований високому представнику ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю. У ньому підписанти просили зняти санкції з російських олігархів Михайла Фрідмана, Германа Хана, Олексія Кузьмічова та Петра Авена, оскільки ті начебто більше не підтримують війну росії проти Україні. Серед підписантів — близький соратник Навального Леонід Волков, бізнесмен Євген Чічваркін, засновниці телеканалу «Дождь» тощо.

Окремо серед аргументів за зняття санкцій із поплічників путіна зазначено те, що російські олігархи — відомі меценати, які в тому числі фінансували Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр». У 2021 році ми неодноразово попереджали колег з Київради, що голосувати за виділення земельних ділянок під меморіальний проект на російські гроші означає власноруч закладати вибухівку сповільненої дії.

Сподіваюсь, нарешті багатьом стане зрозуміло, що «благодійними проектами» за рік до повномасштабної війни російські олігархи намагались забезпечити собі поле для маневру», зазначив депутат.

Нагадаємо, що художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», згідно інформації на сайті проекту, є скандальний російський режисер Ілля Хржановський.

У 2011 році фільм «ДАУ» російського режисера Іллі Хржановського став одним із переможців першого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно та отримав з українського бюджету понад 6,26 мільйонів гривень.

Згодом, коли фотографії кадрів з фільму з немовлятами, що плачуть, у клітках, з'явилися в соціальних мережах, режисера запідозрили у знущаннях над дітьми, які, до того ж, були вихованцями дитячого будинку.

Після звернення українського уповноваженого з прав дитини прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження. У соціальних мережах обговорювалося питання, наскільки етично режисеру, який використовує спірні художні методи, обіймати посаду арт-директора меморіалу «Бабин Яр».

Ще більшого резонансу, як писала DW, викликала опублікована в інтернет-виданні «Історична правда» «презентація концепції майбутнього музею, над яким працює команда Хржанівського». У тексті, крім іншого, йшлося про психологічні експерименти, які можуть бути використані при створенні проекту в Бабиному Яру, зокрема спірного Стенфордського експерименту, де добровольці грали роль ув'язнених і тюремників. Після цього українські діячі звернулися до Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» із відкритим листом, у якому вимагали звільнити Хржанівського та заявляли про неприпустимість реалізації його концепції.

Створення меморіалу «Бабин Яр» викликало суперечки ще до приєднання до команди Іллі Хржановського. Критики були незадоволені участю у проекті російських спонсорів. У свою чергу, Ілля Хржановський, як цитувало його DW, заявив, що «Фрідман народився та виріс у Львові, а Герман Хан народився та виріс у Києві».

У липні 2021 року Ілля Хржановський взяв участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Гуманітарна політика» спільно з Володимиром Зеленським. Також вони спільно відкрили інсталяцію «Погляд у минуле» у Києві у січні 2021 року, як повідомляла пресслужба Офісу Президента.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду