Державна антикорупційна програма передбачає скасування територіальної підсудності справ

07:30, 15 березня 2023
План заходів, затверджених Кабміном, передбачає, що суди зможуть розглядати справи в електронній формі незалежно від місця розташування суду і сторін.
Державна антикорупційна програма передбачає скасування територіальної підсудності справ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державна антикорупційна програма, затверджена постановою Уряду №220 від 4 березня 2023 року, передбачає перспективу скасування територіальної підсудності справ.

Зокрема, як пояснюють автори, хоча у законодавстві закріплені норми щодо широкого застосування сучасних інформаційних технологій під час здійснення правосуддя, вони все ще не реалізовані на практиці, зокрема у зв’язку з частковим запровадженням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Ряд справ суди могли б без шкоди правам та законним інтересам учасників проваджень розглядати в електронній формі незалежно від місця розташування суду і сторін, що також зменшувало б корупційні ризики та оптимізувало рівень навантаження на суддів.

Разом з тим, справи все ще ведуться у паперовій формі.

Завдання для Мінцифри та Мінюсту стосовно розроблення та подання Кабінетові Міністрів України проекту закону, яким передбачено здійснення судового розгляду он-лайн незалежно від місцезнаходження сторін і суду для окремих категорій справ, визначено датою серпень 2024 року.

Раніше Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач в ексклюзивному інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» пояснила своє ставлення зокрема і такої ініціативи.

«Якщо дистанційний розгляд у певному суді можна забезпечити й зараз, то скасовуючи територіальну підсудність справ і розподіляючи їх між суддями по всій Україні, ми маємо на 101% бути впевненими, що ніякі блекаути, локдауни і ракетні обстріли не зможуть зірвати розгляд таких справ.

Одна справа, коли дві сторони, які проживають у Києві, у разі неможливості онлайн-розгляду прийдуть у судове засідання. Інша справа, коли за таких самих обставин вони змушені будуть їхати в Одесу чи Івано-Франківськ.

Тож ідея, безумовно, заслуговує на увагу. Вона сприятиме і зменшенню корупційних ризиків, і вирівнюванню навантаження між судами, і швидшому розгляду судових справ. Але її впровадження точно лежить у площині повноцінного впровадження ЄСІТС та, однозначно, нашої Перемоги в цій війні», - зазначила вона.

Нагадаємо, затверджена Кабміном Державна антикорупційна програма також передбачає позбавлення суддів у відставці статусу судді і відповідних виплат у разі неналежної поведінки, і заборону суддям йти у відставку до завершення дисциплінарних проваджень.

Раніше «Судово-юридична газета» підсумувала, які цілі та завдання залишилися у фінальній версії ДАП.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду