Парламент змінить умови стягнення боргів за судовими рішеннями під час війни

08:30, 18 березня 2023
Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти закон про особливості виконання судових рішень під час війни: що зміниться для боржників та стягувачів.
Парламент змінить умови стягнення боргів за судовими рішеннями під час війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада може найближчим часом ухвалити закон щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану.

Відповідний законопроект 8064 Комітет Верховної Ради з питань правової політики 13 березня рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому.

Наразі порівняльна таблиця до другого читання ще відсутня, втім, як розповів член Комітету Ігор Фріс, основні ключові норми, які в ньому застосовуються, наступні.

  • фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму у розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох мінімальних розмірів заробітної плати, установленої законом України про Державний бюджет на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим законом.

Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

  • до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, зупиняється вчинення виконавчих дій, забороняється заміна стягувачів у виконавчих провадженнях, стягувачами за якими є російська федерація або пов’язані з нею особи.
  • юридичні особи - боржники, самозайняті особи (які використовують найману працю фізичних осіб), на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи чи самозайнятої особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • забороняється відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Голова Асоціації приватних виконавців Віталій Чепурний виділив наступні зміни:

Встановлено мінімально захищену від арешту суму у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат (законопроект спочатку передбачав – 3)

Дозволено стягнення із заробітної плати боржників. За умови запровадження мінімально захищеної від арешту суми цей крок є цілком необхідним в інтересах кредиторів.

Дозволено виконання всіх виконавчих написів: іпотека, застава, лізинг та інших, крім тих, що вчинені за договорами у простій письмовій формі.

Плюс бонусом — можна буде довиконувати старі провадження по таким виконавчим написам, які відкриті до початку введення воєнного стану

Затверджено норму по заміщенню. Виконавцям з окупованих територій і територій з активними бойовими діями надається можливість змінити округ, продовжувати виконувати старі справи і приймати до виконання нові.

Ще Мін'юст отримає повноваження перевіряти приватних виконавців чи здійснюють вони діяльність. За результатом буде складатися акт перевірки.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси