Галина Третьякова: треба нагально змінювати пенсійну систему, бо кожен третій українець наразі пенсіонер

11:41, 14 квітня 2023
Також, за словами Третьякової, «тепер українець може дуже швидко знайти роботу, за декілька тижнів, місяців опанувати та підтвердити компетенції щодо вакансій, які вже є на ринку праці».
Галина Третьякова: треба нагально змінювати пенсійну систему, бо кожен третій українець наразі пенсіонер
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Є нагальна необхідність змінювати пенсійну систему України, адже солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування вже давно не може гарантувати українцям в поважному віці належного фінансового забезпечення.

На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова під час першого спільного засідання голів комітетів Верховної Ради та Європейського Парламенту.

Так, Третьякова підкреслила, що необхідно впроваджувати накопичувальну пенсійну систему.

«Кожен третій українець наразі пенсіонер. Це найвищий відсоток у Європі. Нам потрібно нагально змінювати пенсійну систему, доповнюючи її в тому числі і накопиченням», - зауважила Галина Третьякова.

Також викликом, за її словами, є зростання рівня бідності в Україні, який за 400 днів широкомасштабної військової агресії росії проти України збільшився майже в 5 разів. Війна відкинула Україну у рівні бідності на 16 років назад. «Я вдячна Європі та всім нашим партнерам за фінансування нашої соціальної системи. Це дозволяє нам уникати напруги в суспільстві», - сказала Голова Комітету.

Новими для України викликами в соціальній сфері є створення механізму регресних позовів до країни-агресора щодо відшкодування завданих збитків життю та здоров’ю громадян України та запровадження системної демографічної політики. Ці питання – на етапі опрацювання.

«Водночас зроблено немало і нам є чим поділитися з європейською спільнотою. За останні 2 роки починаючи з часів пандемії Covid-19 ми докорінно змінили ландшафт трудових відносин. У нас з'явилися нові види трудових контрактів.

Один з них - це дистанційна робота. Сьогодні кожен третій українець працює дистанційно, не зменшивши ефективність своєї роботи, - розповіла Галина Третьякова. - Ще одне надбання – це часткова і додаткова професійна кваліфікація. Тепер українець може дуже швидко знайти роботу, за декілька тижнів, місяців опанувати та підтвердити компетенції щодо вакансій, які вже є на ринку праці».

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №7649 про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні, яким, серед іншого, передбачається, що частина коштів, які бізнес чи фізична особа жертвує на виплату пенсій пенсіонеру, буде використовуватися Пенсійним фондом для виплати пенсій іншим пенсіонером.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду